Κορωνοϊός: Στενάζουν τα νοσοκομεία -Το ανησυχητικό στοιχείο πίσω από το χθεσινό αριθμό κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Στενάζουν τα νοσοκομεία -Το ανησυχητικό στοιχείο πίσω από το χθεσινό αριθμό κρουσμάτων

Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες να είναι σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο τα στοιχεία είναι ανσησυχητικά.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.134 κρούσματα, ωστόσο, το γεγονός ότι αυτά τα κρούσματα προέκυψαν μετά από 11.684 τεστ, μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι.

Αυτά, την ώρα που οι ειδικοί θεωρούν πως αυτή η εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολη.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, υπάρχει μία «σαφής επιβράδυνση της αύξησης των κρουσμάτων» τονίζοντας πως αποκλιμάκωση θα υπάρχει μετά τις 20 Μαρτίου.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές», ανέφερε στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μία ή δύο ημέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.

«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει η αποσυμφόρηση του συστήματος», είπε, επισημαίνοντας πως το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από εκεί κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανακάκης ξεκαθάρισε πως το παραπάνω θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ, όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ. «Με πιθανότητα προσέγγισης προς τους 620-650», διευκρίνισε.

Παραμένει ασφυκτική η κατάσταση στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, σημαντικά μεγάλος ήταν και ο αριθμός των εισαγωγών, καθώς άλλοι 461 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 564, με βάση τα δεδομένα που καταγράφηκαν ως χθες το μεσημέρι.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε πως αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη, αλλά προς το τέλος της αναμένεται να φανεί μία μείωση στους νοσηλευόμενους.

Η κυρία Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως αποτελεί λογικό σενάριο το να διασωληνωθούν, μέσα στις επόμενες μέρες ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και με βάση αυτό συνόψισε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεση μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. «Η μείωση θα είναι σταδιακή και αργή… μετά από 10 μέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ξεπεράσουμε και πάλι τον αριθμό των 600 διασωληνωμένων η κα Παγώνη, δήλωσε πως αυτό δεν είναι ούτε πιθανό αλλά ούτε κι απίθανο να συμβεί και εξαρτάται από το πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες θα χρειαστούν εν τέλει διασωλήνωση. 

Στα «κόκκινα» παραμένει η Αττική

Οσον αφορά τα 1.134 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, για άλλη μία φορά η Αττική είναι στο επίκεντρο καθώς ένα στα δύο αφορούσαν το Λεκανοπέδιο. Συνολικά τα 532 αφορούν την Αττική, με τα 140 να προέρχονται από το κέντρο της Αθήνας, που συνεχίζει να προβληματίζει. Υψηλά ήταν τα κρούσματα και στην δυτική Αθήνα (88), ενώ αντίθετα στον Πειραιά παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (61).

Εκτός Λεκανοπεδίου, η Θεσσαλονίκη καταγράφει 132 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Η Αχαΐα καταγράφει σήμερα 65 νέα κρούσματα κορωνοϊού, η Κορινθία 47, το Ηράκλειο Κρήτης 31, ενώ 53 νέες μολύνσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS