Κορωνοϊός – ΜΕΘ: Να μην χαλαρώσουν τα μέτρα ζητούν οι επιδημιολόγοι

Κορωνοϊός – ΜΕΘ: Να μην χαλαρώσουν τα μέτρα ζητούν οι επιδημιολόγοι

Τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να δείχνουν πτωτικές τάσεις, ωστόσο η κατάσταση στις ΜΕΘ δεν αλλάζει.

Για άλλη μία ημέρα οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 600, την ώρα που 89 πολίτες άφησαν την τελευταία τους πνοή το τελευταίο 24ωρο. Η συνεχιζόμενη πίεση στις ΜΕΘ είναι αυτή που «φρενάρει» και την άρση των μέτρων, καθώς οι επιδημιολόγοι προειδοποίησαν χθες, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να προκαλέσει «εκρηκτικές» καταστάσεις.

Μαγιορκίνης: Η επιδημία μπορεί να γίνει «εκρηκτική» ανά πάσα στιγμή

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε χθες ότι τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι η πανδημία μπαίνει σε σχετική ύφεση, ωστόσο το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν τα μέτρα αυτή την στιγμή, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

«Στην Ευρώπη βλέπουμε ύφεση κρουσμάτων και θανάτων. Στη Γαλλία υπάρχει σταθεροποίηση. Στη Γερμανία δεν υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας, αλλά μια σημαντική σταθερότητα στα κρούσματα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σταθεροποίηση. Στην Ιταλία τα κρούσματα είναι υψηλά, όπως και στο προηγούμενο κύμα», τόνισε αρχικά και είπε για την Ελλάδα:

«Μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι διαγνώσεις στις ηλικίες 40 με 65 και 65+ παραμένουν υψηλές. Στα παιδιά οι διαγνώσεις είναι αρκετά χαμηλές. Η βελτίωση του δεύτερου κύματος είναι πιο δύσκολη από το πρώτο κύμα. Η χαλάρωση των μέτρων σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να φέρει έντονη πίεση στο σύστημα υγείας. Η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή».

Σύσκεψη Κικίλια -Χαρδαλιά για την πανδημία

Σήμερα, εν τω μεταξύ, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Βασίλης Κικίλιας θα έχουν συνάντηση στις 9 το πρωί προκειμένου να συζητήσουν για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο «Φάρος». Χθες ο κ. Κικίλιας τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ πως ο εμβολιασμός θα είναι αυτός που θα εμποδίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ στάθηκε στην δύσκολη κατάσταση που παραμένουν οι ΜΕΘ στην βόρεια Ελλάδα.

«Έχω αναφέρει ξανά τα Νοσοκομεία της Δράμας, της Κατερίνης, των Γιαννιτσών, των Σερρών, της Βέροιας, της Φλώρινας, της Έδεσσας. Στείλαμε εκεί επιπλέον 167 γιατρούς, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό και 60 ιδιώτες γιατρούς. Καταφέραμε να ισορροπήσουμε στη μάχη της Θεσσαλονίκης αυξάνοντας 300% τις ΜΕΘ μας και 150% τις απλές κλίνες Covid και θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό, τους ΥΠΕάρχες και όλους όσοι δίνουν τη μάχη εκεί» τόνισε σημειώνοντας πως οι γιατροί έχουν κουραστεί από την «τεράστια μάχη» που δίνουν.

Κορωνοϊός: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Οσον αφορά τα χθεσινά 1.251 κρούσματα, Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με 250 και 243 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα μόνο το Κιλκίς εμφάνισε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (102).

Ανησυχία την ίδια ώρα προκαλούν νέες εστίες που έχουν προκύψει σε κλειστές δομές. Στις φυλακές της Λάρισας εντοπίστηκαν άλλα 32 κρούσματα κορωνοϊού μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ, ενώ 12 κρούσματα εντοπίστηκαν σε ιδιωτική κλινική στην Κοζάνη.

Αναλυτικά:

20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

243 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

36 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

102 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

42 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ανακοινώνουμε 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116.721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες. 5.007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31.293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.237 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ