Κοροναϊός: Ανησυχία για την διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα και τη ραγδαία αύξηση στα «ορφανά» κρούσματα

Κοροναϊός: Ανησυχία για την διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα και τη ραγδαία αύξηση στα «ορφανά» κρούσματα

Η κατάσταση στην Ελλάδα με την πανδημία του κορωνοϊού έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς. Οι εκκλήσεις τους για τήρηση των μέτρων είναι συνεχείς, αλλά η χώρα μας δεν πέφτει καθημερινά κάτω από τα 200 κρούσματα κορωνοϊού, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 209 νέες μολύνσεις.

Παράλληλα Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία με πολλούς από τους ταξιδιώτες των διακοπών που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα να βρίσκονται θετικοί. Η μείωση των κρουσμάτων είναι μονόδρομος, διότι το φθινόπωρο και το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Για αυτό και η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα και ετοιμάζει και τα επόμενα.

 

«Δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση με 200 κρούσματα κάθε μέρα»

Καμπανάκι για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας έκρουσε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας πως με πάνω από 200 κρούσματα καθημερινά η κατάσταση με  δεν είναι «βιώσιμη».

Ειδικότερα, σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά τριψήφιος είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha πως «το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού κινούνται μεταξύ 200 με 250 έχει καλές και κακές πλευρές. Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Οπως βλέπετε δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα».

 

«Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα»

Στο ερώτημα αν χρειάζονται νέα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Αυτά που λαμβάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα των κρουσμάτων, κυρίως πρόληψης και τα έκτακτα που παίρνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς υπάρχουν στοιχεία επιδημιολογικά που ανησυχούν τους ειδικούς. Δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Ακόμα βλέπουμε το αποτελέσματα από τη χρήση της μάσκας. Τώρα θα αρχίσουν να αποδίδουν νέα μέτρα που πήραμε τις τελευταίες δέκα ημέρες».

 

«10-15.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού»

Εξέφρασε και την εκτίμησή του για το πόσοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί όταν επί καθημερινής φάσης τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 200. «Αυτό που έχει σημασία πέρα από το συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός,  είναι πόσοι κυκλοφορούν και είναι ενεργά κρούσματα. Δηλαδή ενεργοί φορείς που έχουν τη δυνατότητα μετάδοσης. Αυτοί είναι γύρω στις 10.000 με 15.000. Κάποιοι έχουν απομονωθεί, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυκλοφορεί ελεύθερα. Μην το δούμε αυτό ως μια αποτυχία των τεστ. Πρέπει να ξεχωρίσουμε να νέα κρούσματα από τα ενεργά κρούσματα. Τα νέα κρούσματα υπολογίζω είναι περίπου πέντε φορές από αυτό που βλέπουμε. Είναι λογικό να μην τα βλέπουμε όλα, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλους. Και έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τους ασυμπτωματικούς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν γιατί έχουμε τα ορφανά κρούσματα», είπε ο ίδιος.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα σχολεία είχαν ανοίξει τον Μάιο και έχουν μπει ήδη στο κλίμα τα παιδιά. Αν δεν είχαν ανοίξει τότε τα πράγματα στα σχολεία το Σεπτέμβρη θα ήταν πιο δύσκολη η διαχείριση και θεωρεί απαραίτητη τη μάσκα στα παιδιά

Τέλος εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο οι ηλικιωμένοι να βγαίνουν από το σπίτι τους με SMS: «Δεν θα το θεωρούσα καλό μέτρο παρά μόνο αν γίνει πολύ πιο άσχημη η κατάσταση, αλλά ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS