Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα - Στα όρια της υπερχείλισης ποταμοί - Πτώσεις βράχων και διακοπές ρεύματος

Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα - Στα όρια της υπερχείλισης ποταμοί - Πτώσεις βράχων και διακοπές ρεύματος

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα


Πολλά προβλήματα συνεχίζει να προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας κινούμενο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Από τα ξημερώματα το χαμηλό βαρομετρικό πλήττει το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, με κύριο χαρακτηριστικό ανέμους που στην Κέρκυρα έφτασαν ως και τα 12 μποφόρ και βροχές που προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό Ιωαννίνων.

Έως το βράδυ αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία, ενώ στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Αττική δεν προβλέπονται ακραία φαινόμενα. Την Κυριακή η βελτίωση θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα.

Στην Κέρκυρα δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες καταστροφές, ωστόσο περιοχές στα βορειοανατολικά έμειναν χωρίς ρεύμα και πτώσεις δέντρων αναφέρθηκαν στο επαρχιακό όδικό δίκτυο. Μετά τις 2 και μέχρι τις 8 το πρωί οι νοτιάδες ήταν θυελλώδεις κι έφτασαν τα 12 μποφόρ παράλληλα με ισχυρή βροχόπτωση. Το μήνυμα 112 από την Πολιτική Προστασία που στάλθηκε χθες για επιδείνωση, ισχύει και για τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου.

Στον νομό Ιωαννίνων διαπιστώνονται πλημμυρικά φαινόμενα Περιμετρικά της Εγνατίας Οδού, ενώ στην Ιόνια Οδό έκλεισε προσωρινά η κυκλοφορία στον κόμβο Τερόβου.

Στη Θεσπρωτία στα όρια της υπερχείλισης είναι ο ποταμός Καλαμάς ενώ σε δύσκολη κατάσταση είναι και η Αμμουδιά της Πρέβεζας όπου πέρασε τα όρια ασφαλείας η στάθμη στον ποταμό Αχέροντα.

Επικίνδυνα έχουν "φουσκώσει" οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Φουσκώνουν οι ποταμοί
Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί ¨φουσκώνουν", χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία.

Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, προσθέτει ο κ. Νάνος. Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.

Την ίδια ώρα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο εενώ ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς.

Βελτιώνεται την Κυριακή
Η μετεωρολόγος Μαρία Τυράσκη επισημαίνει ότι πριν από την αυριανή βελτίωση η κακοκαιρία κορυφώνεται. Στη δυτική Ελλάδα το ύψος της βροχής ξεπέρασε ήδη τα 100 χιλιοστά, ενώ έντονα παραμένουν τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, με χιονοπτώσεις παράλληλα στην περιοχή της Πίνδου.

Οι άνεμοι παραμένουν στα 8-9 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο μέχρι τις βραδυνές ώρες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ