Κορυφώνεται ο καύσωνας: 47αρια αναμένεται να χτυπήσει ο υδράργυρος

Κορυφώνεται ο καύσωνας: 47αρια αναμένεται να χτυπήσει ο υδράργυρος

Κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες ο παρατεταμένος και έντονος καύσωνας που πλήττει τη χώρα από την προηγούμενη εβδομάδα. Από σήμερα, η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί.

Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό, γι' αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο, σύμφωνα με το meteo.

Αναλυτικότερα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 41-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 44-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 43-45 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 42-43, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 42-43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη επίσης αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Σύσκεψη για το ηλεκτρικό σύστημα, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα

Οδηγίες προς τους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις επόμενες ημέρες και ιδίως κατά τις ώρες αιχμής (13:00-15:00 και 18:00-22:00) απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω του καύσωνα.

Παράλληλα, σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας θα επισκεφθεί το Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι προκειμένου να συντονίσει σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων. «Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Για τον λόγο αυτόν, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ' όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου», σημειώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προσθέτει ότι λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών και ενόψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα παρακαλούνται οι πολίτες, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

  • Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
  • Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.


Παράλληλα έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης, μιας και ο παρατεταμένος καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση δοκιμάζουν το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει των επόμενων ημερών και κυρίως της σημερινής ημέρας. Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για τις εκτιμήσεις φορτίου ηλεκτρικού συστήματος, τη διαθεσιμότητα μονάδων, διασυνδέσεων και την κατάσταση του εξοπλισμού.

Ειδικότερα:

  • Κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 - 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600MW κατά την ώρα αιχμής.
  • Οι μονάδες φυσικού αερίου είναι όλες διαθέσιμες.
  • Οι λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες με εξαίρεση την Μεγαλόπολη III και τον 'Αγιο Δημήτριο V.
  • Από το Σάββατο, 31 Ιουλίου, έχουν ενταχθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και 'Αγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.
  • Ο 'Αγιος Δημήτριος V είναι μη διαθέσιμος λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης και αναμένεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο, ενώ για τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να είναι διαθέσιμη σήμερα.
  • Ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι σημαντικός για τη συμβολή στην επάρκεια.
  • Οι διασυνδέσεις είναι διαθέσιμες, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.
  • Τις επόμενες μέρες το αιολικό δυναμικό δείχνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται προσφορά μόνο από φωτοβολταϊκά κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες.
  • Οι βλάβες στο ΚΥΤ της Κουμουνδούρου έχουν αποκατασταθεί πλήρως και ο υποσταθμός έχει ενισχυθεί.
  • Το σύστημα βρίσκεται σε Έκτακτη Ανάγκη, καθώς σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα τίθεται θέμα αντοχής του εξοπλισμού και αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
  • Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το κέντρο Επιχειρήσεων για την έγκαιρη ειδοποίηση, συντονισμό και αντιμετώπιση σε περίπτωση πυρκαγιάς κοντά σε στοιχεία του συστήματος.
  • Μέτρα που συστήθηκε να λάβει ο ΑΔΜΗΕ είναι:

 

  1. Λειτουργία του μηχανισμού διακοψιμότητας κα
  2. Προσπάθεια εξεύρεσης ενέργειας εκτάκτου ανάγκης (emergency) από όμορους και μη διαχειριστές.

ΔΕΔΔΗΕ

Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσαν σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί ο Διαχειριστής αναφορικά με τον κίνδυνο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα καλώδια κυρίως της Αττικής οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία του εδάφους, που μαζί με την φόρτισή τους οδήγησαν τη λειτουργία τους στα θερμικά τους όρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρείας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα.

ΔΕΣΦΑ

Σε σχέση με το σύστημα φυσικού αερίου, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου.

Επιπλέον της υψηλής διαθεσιμότητας αερίου στην Εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας, για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στα ανάντη Συνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, οι οποίες θα περιόριζαν τη δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία, Σιδηρόκαστρο και Κήποι).

Οδηγίες της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες για τις ημέρες του καύσωνα

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αναλυτικότερα:

  • Αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία και παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη χωρίς συνωστισμό.
  • Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία, το πολύωρο βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας.
  • Κάνουμε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Φοράμε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό, καπέλο και μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Προτιμούμε ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίζουμε τα λιπαρά. Πίνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Μεριμνούμε για τα μέλη της οικογένειας μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Συμβουλευόμαστε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.


Αν έχουµε βρέφη και παιδιά

  • Τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίζουμε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίζουμε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα χορταρικά, φρούτα και λιγότερα λίπη.


Αν έχουµε ηλικιωµένους

  • Τους μετακινούμε σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές, ή φροντίζουμε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. Ανοίγουμε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και το κρατάμε ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • ∆εν εγκαταλείπουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι.


Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/7184-prolhpsh-twn-epiptwsewn-apo-thn-emfanish-ypshlwn-thermokrasiwn-kai-kayswna

http://www.moh.gov.gr/articles/heaIth/agogiygeίas/596-Ρrostateytika-metra-gia-ton-kayswna

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Σερρών, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ 'Αρτας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου )


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS