Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για τις αποφάσεις - Tα κρούσματα θα κρίνουν την άρση του lockdown

Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για τις αποφάσεις - Tα κρούσματα θα κρίνουν την άρση του lockdown

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, τον νοσηλευομένων αλλά όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ, θα είναι τρεις από τους παράγοντες που θα κρίνουν πότε θα αρχίσει να επιστρέφει η ζωή μας στην κανονικότητα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε  χτες 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105.271, εκ των οποίων το 53% άνδρες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης ο οποίος έχει καθημερινές συσκέψεις με τους λοιμωξιολόγους, αναμένει τις εισηγήσεις τους τόσο για σχολεία, όσο και για το λιανεμπόριο και την εστίαση, με τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις να αλλάζουν από μέρα σε μέρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η παράταση του lockdown για την αντιμετώπιση του κοροναϊού λήγει τυπικά την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, και έτσι μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη σταδιακή άρση του, την ώρα που το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.044 νέα κρούσματα, ενώ 600 είναι οι διασωληνωμένοι και 85 οι νεκροί.

Η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα αναλύσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και μαζί με την κυβέρνηση θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, στο τέλος της εβδομάδας, με σκοπό να δείξει το δρόμο της εξόδου της χώρας μας από το lockdown.

Το τι θα πει ο πρωθυπουργός είναι άγνωστο, ωστόσο κατά την χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, έδειξε σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Το υπουργικό έδωσε απαντήσεις

Τα ζητήματα της δημόσιας υγείας προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη», καθώς «έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα» και τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και συνεπώς, «στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας» και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. «Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Αυτές τις κατευθύνσεις καλούμαστε να υπηρετήσουμε και εμείς και εσείς στα υπουργεία σας, στους εποπτευόμενους οργανισμούς, σε κάθε τομέα της δράσης μας, αλλά και με το καθημερινό μας παράδειγμα» είπε.

Να προχωρήσουμε χωρίς πισωγυρίσματα με στόχο να φθάσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες υγιείς στο εμβόλιο

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αναλυτικό σχεδιασμό που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. «Θα υπάρξει μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι' αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η επιτροπή εμβολιασμού» είπε, εκτιμώντας ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα, εφόσον εγκριθούν από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, πριν από τα τέλη του έτους.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ανάπτυξη ελληνικού rapid test αντιγόνου, επισημαίνοντας για την εμβληματική αυτή δράση ότι: «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μιας δράσης η οποία χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και η οποία υποστήριξε Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι πια μπόρεσαν και ανέπτυξαν ένα τεστ αντιγόνων, ένα rapid test εξαιρετικά υψηλής αποτελεσματικότητας. Ένα rapid test το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγεται σύντομα και να διατίθεται σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές».

«Θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ' όλα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό. Θα δουλέψουμε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα για να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί γρήγορα να παραχθεί το τεστ αυτό, γιατί όχι και στην Ελλάδα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, στη συνέχεια, θα διατεθεί στην αγορά. Είναι όμως μία σημαντική επιτυχία, πρώτα και πάνω απ' όλα, των Ελλήνων επιστημόνων υπό την καθοδήγηση ενός πολύ άξιου και διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή, του κ. Γοργούλη» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα υποχώρησαν -παρότι τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους. Πλέον όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας, στο 9,18%» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με το βλέμμα της κοινωνίας στραμμένο στις γιορτές, η κ. Παπαευαγγέλου προσδιόρισε ως τους παράγοντες που θα κρίνουν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν αφενός την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά και αφετέρου την πίεση των ΜΕΘ, περιγράφοντας ως ιδεατή την σταδιακή άρση των μέτρων, σε συνδυασμό με «μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.

Εξίσου επιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες, καθώς μόνο μια εβδομάδα υπολείπεται από την ολοκλήρωση της παράτασης της καραντίνας και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του διπλάσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε χθες η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες.

Αντίθετα, στη σταδιακή άρση του lockdown, ημερομηνία της οποίας παραμένει ακόμα άγνωστη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. Ο κ. Γαργαλιάνος εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περιορισμού της εξάπλωσης του φονικού ιού στη χώρα μας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ερωτηματικό παραμένει, εξάλλου, τι θα συμβεί με τα σχολεία και τούτο δεν αφορά μόνο το πότε, αλλά και το πώς θ’ ανοίξουν, διότι στο τραπέζι υπάρχει πάντα το σενάριο ανοίγματος μόνο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Μοναδικό θετικό στοιχείο αποτελεί η νέα μείωση των κρουσμάτων χθες και η διαπίστωση των ειδικών ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει μειωθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίπεδα κάτω από τη μονάδα.

Μολαταύτα, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα – περίπου 600 – ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χτες συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια, πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης, τα οποία αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η κυβέρνηση παρά την κρίση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα θέματα αυτά «δηλώνουν την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που στοχεύει στην αλλαγή των διαδικασιών, αλλά και της κουλτούρας, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εδραιώνεται κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και μιας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα δημόσιας διοίκησης και η επιτυχής υλοποίηση αυτού του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση της αδειοδότησης και των ελέγχων.

Ειδικότερα η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπυκνώνεται στη μετατόπιση από τον εκ των προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση, στην καταρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις ξεκινούν να λειτουργούν με απλή γνωστοποίηση στο notifybusiness.gov.gr και οι έλεγχοι διεξάγονται μόνο εκ των υστέρων, μειώνοντας το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων που προ γνωστοποίησης, αναγκάζονται να αναμένουν τον έλεγχο. Το μεταρρυθμιστικό έργο βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α. Την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων,

β. Την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία και τον έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων και την αγορά προϊόντων, και

γ. Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας.

Με το νομοσχέδιο διευρύνεται και επιταχύνεται η αδειοδότηση στους τομείς μεταφορών, εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας και ναυτιλίας. Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών αφορούν: α) στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών, β) σταθμούς επιβατικών αυτοκινήτων, γ) πλυντήρια - λιπαντήρια. Οι δραστηριότητες στον τομέα της εκπαίδευσης αφορούν: α) στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, β) ενοικίαση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, γ) δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας, δ) δραστηριότητες φυσικής ευεξίας. Οι δραστηριότητες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας αφορούν: α) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων β) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας. Οι δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας αφορούν: α) σχολές ναυαγοσωστικής, και β) εκμίσθωση ταχύπλοων αναψυχής. Οι δραστηριότητες στον τομέα ψυχαγωγίας αφορούν: α) λούνα πάρκ, β) τσίρκο, γ) παγοδρόμιο.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κύρωση δυο δωρεών στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κύρωση δυο δωρεών. Η πρώτη αφορά τη σύμβαση δωρεάς της κυρίας 'Αννας Μαρίας Λουΐζας Ιωάννη Λάτση προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» για την εγκατάσταση Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς. Περιλαμβάνει την ανακατασκευή τμήματος παραχωρηθέντος κτηρίου και την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για τη δημιουργία Αποκεντρωμένης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, με ονομασία «ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ». Η Μονάδα θα περιλαμβάνει 41 θέσεις για τη διενέργεια χημειοθεραπειών, 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο και χώρο επειγόντων περιστατικών αίθουσα αιμοληψίας, αποθηκευτικούς χώρους και υποδοχή. Θα δημιουργηθεί επίσης χώρος αναμονής των συνοδών των ασθενών. Η δεύτερη αφορά στη σύμβαση δωρεάς του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» προς το «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ"» για την αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου. Η δωρεά πρόκειται να συντελέσει αποφασιστικά στην βελτίωση των υφιστάμενων δομών, στο εκσυγχρονισμό των υποδομών και του εξοπλισμού τους. Εντάσσεται από τους δωρητές σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης από αίσθημα χρέους απέναντι στα θύματα των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική για την αναβάθμιση των υποδομών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ως κρίσιμες δομές για την αποτελεσματική διαχείριση κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή φυσικής καταστροφής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS