Η τουρκική Ακτοφυλακή προσπαθεί να κατευθύνει σκάφος με μετανάστες στις ακτές της Λέσβου [βίντεο]

Η τουρκική Ακτοφυλακή προσπαθεί να κατευθύνει σκάφος με μετανάστες στις ακτές της Λέσβου [βίντεο]

Πνευστή λέμβος με δεκάδες μετανάστες, επιχείρησε πρωινές ώρες της Τρίτης (9/11), συνοδεία σκαφών Τουρκικής Ακτοφυλακής, να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του το Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, τα τουρκικά σκάφη επιχείρησαν με επικίνδυνους ελιγμούς να κατευθύνουν τη λέμβο με τους αλλοδαπούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και από τα περιπολικά σκάφη Λιμενικού με τα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Οπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυλλέγησαν τελικά από τις τουρκικές ακταιωρούς.

Παράλληλα, σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκαφών του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ, τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους τρίτων χωρών.

Πλακιωτάκης: Για ακόμα μια φορά, η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ως κράτος -πειρατής στο Αιγαίο
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το περιστατικό, δήλωσε τα εξής: «Για ακόμα μια φορά, η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ως κράτος- πειρατής στο Αιγαίο.

Κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σήμερα το πρωί, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν λέμβο με δεκάδες άτομα που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

Η έγκαιρη και ψύχραιμη αντίδραση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας και σταμάτησε την εξέλιξη του επεισοδίου. Η ΕΕη οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS