Λινού: Εμβολιασμοί σε γήπεδα, πάρκινγκ εμπορικών κέντρων και διόδια

Λινού: Εμβολιασμοί σε γήπεδα, πάρκινγκ εμπορικών κέντρων και διόδια

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις για τα εμβόλια, με τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι θα βάλουν «φρένο» στην πανδημία του κορωνοϊού.

Λινού: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα εμβόλια

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ερωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα και τους τυχόν κινδύνους των εμβολίων. «Το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech φαίνεται ότι έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90% - 95%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα 5% που θα το κάνει δεν θα αποκτήσει ανοσία» σημείωσε αρχικά.

Η κυρία Λινού υποστήριξε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, πέρα από έναν τοπικό πόνο και μια αίσθηση κόπωσης την πρώτη εβδομάδα. «Οι σοβαρές παρενέργειας, αν αυτές υπάρχουν, σε όλα τα εμβόλια παρουσιάζονται στους δυο πρώτους μήνες» είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία της Moderna, που παρακολούθησε τους εθελοντές επί τρεις μήνες, δείχνουν ότι «(μέχρι τους 3 μήνες) πως δεν έχει παρενέργειες και πως υπάρχουν αντισώματα, είναι δηλαδή αποτελεσματικό το εμβόλιο».

Η Αθηνά Λινού επανέλαβε σε εκείνο το σημείο ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να επηρεάσει το DNA του ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «δεν αλλάζει τον γενετικό κώδικα, αυτό που κάνει είναι να καθοδηγεί τα κύτταρα να παράξουν αντισώματα».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Λινού, «αυτό που πρέπει πλέον να μας απασχολεί σε ό,τι αφορά το εμβόλιο είναι η διαδικασία. Βλέπουμε ότι στην Αγγλία θα γίνει σε γήπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ανθρώπινη επαφή στους εμβολιασμούς. Καθώς υπάρχει κίνδυνος με τους συνωστισμούς στον εμβολιασμό να προκληθεί νόσος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβει υπ’ όψιν της σοβαρά η Πολιτεία. Στη χώρα μας έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Εχουμε γήπεδα, πάρκινγκ μεγάλα σε εμπορικά κέντρα και σε διόδια, απ’ όπου οι πολίτες περνούν με το αυτοκίνητο και θα αποφεύγεται ο συνωστισμός» εξήγησε.

Η καθηγήτρια υπενθύμισε ότι η ανοσία αναπτύσσεται δυο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. «Πριν κάνω τη δεύτερη δόση, ναι υπάρχει πιθανότητα νόσησης. Γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων για ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου» ανέφερε καταλήγοντας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS