Lockdown: Επιφυλάξεις για το άνοιγμα της αγοράς

Lockdown: Επιφυλάξεις για το άνοιγμα της αγοράς

Η έξαρση της πανδημίας καθιστά δύσκολη την απόφαση για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ορισμένα μέλη της Επιτροπής εισηγούνται να υπάρξει αναβολή μιας εβδομάδας στη λήψη αποφάσεων, ώστε να αξιολογήσουν τότε οι ειδικοί πώς θα κινηθεί επιδημιολογικό φορτίο. Αλλοι δεν αποκλείουν να ληφθούν κάποιες αποφάσεις αποσυμπίεσης, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν επιδημιολογικό κόστος (π.χ. κυνήγι), όπως συνέβη με το άνοιγμα των κομμωτηρίων στις 22/3. Στα μοντέλα ιχνηλατήσεων των ειδικών δεν προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις επιδημιολογικού φορτίου από τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκαν σε αριθμό-ρεκόρ (από την αρχή της πανδημίας) με 4.340 περιστατικά, ενώ και οι διασωληνωμένοι σε κλίνες ΜΕΘ είναι 741 -περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Την ίδια ώρα, 72 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων μέσα στην πανδημία σε 8.017.

Αντίστοιχα, αριθμό-ρεκόρ καταγράφει και η Αττική, όπου παρατηρείται εντονότερη πίεση στα νοσοκομεία, με 2.097 κρούσματα κορωνοϊού. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 535 περιστατικά κορωνοϊού, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός και στη συμπρωτεύουσα.

Στον αντίποδα εικόνα σταθεροποίησης της πανδημίας δείχνουν τα ευρήματα στα λύματα μεγάλων αστικών κέντρων. Οι πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Σημαντική πτώση καταγράφεται στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της πόλης των Πατρών (-60%). Την ίδια ώρα, οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%), ενώ ανοδική τάση καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης (+11%).

Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής κορωνοϊού

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων συνεδριάζει την Τετάρτη προκειμένου να συστήσει στην κυβέρνηση τα επόμενα βήματα απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, ήδη έχουν αρχίσει οι εσωτερικές αντιγνωμίες.

Από τη μια πλευρά, το επιχείρημα είναι πως το ρεκόρ κρουσμάτων δείχνει ότι το σκληρό lockdown δεν αποδίδει, ως εκ τούτου μια λελογισμένη και προσεκτική χαλάρωση της πίεσης, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, ίσως οδηγήσει σε πιστότερη τήρηση των μέτρων.

Στον αντίποδα, όπως προείπαμε, οι επιφυλάξεις είναι μεγάλες, καθώς τα 4.430 κρούσματα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια επανάπαυσης. 

Τρόπους αποσυμπίεσης αναζητά η κυβέρνηση

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, με έμφαση σε εκείνες που μπορούν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό και τη μετακίνηση σε ανοιχτούς χώρους. Ωστόσο, θα ληφθούν υπ' όψιν οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών.

Μέτρα για να δοθεί ανάσα στους πολίτες έπειτα από το πολύμηνο lockdown προέκρινε σήμερα με δηλώσεις του και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι τα ψυχικά αποθέματα των πολιτών έχουν εξαντληθεί και είναι διάχυτη η διάθεσή τους να κερδίσουν κομμάτι της ζωής.

Η κόπωση αυτή καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με τους πολίτες να αποζητούν μια κάποια άρση μέτρων του lockdown. «Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου, θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα», δήλωσε επίσης ο υπουργός Επικρατείας, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

Οι σκέψεις για απευλευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων

Μιλώντας για το θέμα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας παραδέχτηκε πως ορισμένα περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, τόνισε πως, πέραν των διαδημοτικών μετακινήσεων, είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό.

Με το ίδιο σκεπτικό, υπήρχαν σκέψεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, πιθανότατα με τη γνωστή μέθοδο του Click Away.

Ο κλάδος του λιανεμπορίου βρίσκεται στο χείλος της απόγνωσης, λόγω του παρατεταμένου lockdown. «Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Αυτό που τρομάζει περισσότερο τον κόσμο είναι το πισωγύρισμα, δηλαδή το άνοιξε-κλείσε», επισημαίνει στο economistas παράγοντας του εμπορίου, σχολιάζοντας το σενάριο επαναλειτουργίας των καταστημάτων, πιθανώς και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS