Χαλάρωση lockdown: «Κλειδώνουν» μέσα στην εβδομάδα οι ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς

Χαλάρωση lockdown: «Κλειδώνουν» μέσα στην εβδομάδα οι ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς

Εβδομάδα αποφάσεων και ανακοινώσεων όσον αφορά στη χαλάρωση του lockdown με την κυβέρνηση να θέτει ως προτεραιότητες το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.


Την ίδια στιγμή, με την πίεση στα νοσοκομεία να παραμένει ισχυρή, τους πολίτες να ασφυκτιούν από το συνεχές lockdown και την οικονομία να «αιμορραγεί», η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη ενδεχομένως με την δυσκολότερη φάση διαχείρισης της πανδημία.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.449 νέα κρούσματα κορωνοϊού – σε σύνολο 22.000 τεστ – 735 διασωληνωμένους και 54 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, εκείνο που ίσως δίνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας είναι η μείωση των εισαγωγών που παρατηρήθηκε το Σάββατο στα νοσοκομεία της χώρας.

Δείγμα της κόπωσης αποτελούν άλλωστε και οι εικόνες συνωστισμού του Σαββατοκύριακου σε παραλίες και πάρκα, δηλωτικές της ανάγκης αποσυμπίεσης με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Σκέψεις για χαλάρωση του lockdown

Συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ, σχολίασε το βράδυ της Κυριακής ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Για τα τελευταία, ειδικότερα, ό κ. Σκέρτσος επικαλέστηκε έρευνα των Πανεπιστημίων Yale και Harvard, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και τους θανάτους.

Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ πρότεινε, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση «να κάνει πιο ρεαλιστικές προτάσεις και ταυτόχρονα να μην υπονομεύει νέα εργαλεία, τα οποία είναι επιστημονικά έγκυρα».

Άρση της απαγόρευσης διαδημοτικών μετακινήσεων

Στα πρώτα μικρά βήματα προς την χαλάρωση των μέτρων ίσως να δούμε την άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων και κάποια ευελιξία στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου και λίγες μέρες αργότερα των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας. Η λογική για αυτή την τελευταία απόφαση θέλει τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων να έχουν χάσει πολύ περισσότερες ώρες από τους μαθητές των δημοτικών.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση δεν επιθυμούν να κάνουν ανακοινώσεις για ημερομηνίες άρσης μέτρων. «Είναι πρόωρο να μιλάμε, αυτή τη στιγμή, με ημερομηνίες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν και η αγορά και η εκπαίδευση σταδιακά, προσεκτικά και όχι απότομα. Οι ημερομηνίες θα κριθούν -σε πολύ μεγάλο βαθμό- από το ποια θα είναι η εικόνα αυτή την εβδομάδα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Καθοριστικός ο ρόλος των self test

Από τις αρχές Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή και το σχέδιο για τα self test τα οποία αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην ανάσχεση της πανδημίας αλλά και στο άνοιγα της αγοράς.

Η διάθεσή τους θα γίνεται δωρεάν από όλα τα φαρμακεία της χώρας και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα κάθε επτά ημέρες ενώ η πιστοποίηση παραλαβής θα γίνεται μέσω επίδειξης ΑΜΚΑ στους φαρμακοποιούς.

Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή. 

Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και σχολεία

Την εύθραυστη κατάσταση αποτυπώνει η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να μην αποφανθεί την περασμένη Παρασκευή και να μεταθέσει για αυτήν την εβδομάδα τις εισηγήσεις της επί των αιτημάτων της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολείων στις αρχές Απριλίου.

Την Τετάρτη αναμένεται η Επιτροπή να αξιολογήσει την πιθανότητα σταδιακής άρσης των μέτρων και να σχεδιάσει τον οδικό χάρτη για μερική άρση του lockdown.

Το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας, όταν ληφθούν οι αποφάσεις.

Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Το γεγονός ότι από χθες Κυριακή η ημέρα μεγάλωσε κατά μία ώρα ενώ ο καιρός ανοίγει, βάζει πάντως στο τραπέζι νέες σκέψεις περαιτέρω χαλάρωσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ που ισχύει σήμερα, ως μία νέα «βαλβίδα εκτόνωσης» και εφόσον οι διαδημοτικές μετακινήσεις δεν μπορούν ακόμη να επιτραπούν.

Πρώτα από όλα όμως η κυβέρνηση θέλει, όπως αναφέρθηκε, σε αυτή τη φάση να ανοίξει το λιανεμπόριο (ενδεχομένως ξεκινώντας από τα μικρά καταστήματα), καθώς και τα σχολεία (ιδίως τα λύκεια λόγω πανελλαδικών).

Η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα λιανεμπορίου – εκπαίδευσης είναι η 5η Απριλίου, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τυχόν άρση περιοριστικών μέτρων θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Έκρυθμη η κατάσταση στον εμπορικό κόσμο
«Εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου,τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Επίσης θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτήν τη δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα».

«Μέχρι τότε είναι αυταπόδεικτο ότι αναμένω να ανακοινωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχουμε θέσει υπόψιν της κυβέρνησης και που πρέπει κατ’ ελάχιστον να στηρίξουν τις χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας», σημείωσε. 

Τα βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα αποτελέσουν τους παράγοντες εκείνους που θα επιτρέψουν στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να ανάψουν πράσινο φως για τη λειτουργία της αγοράς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να επισπευσθεί, ώστε να δημιουργηθούν οι ανάλογες συνθήκες με το βλέμμα στο Πάσχα, δίνοντας τη σκυτάλη στην εστίαση και στο άνοιγμα των εστιατορίων και μπαρ σε εξωτερικούς χώρους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ