Επιχείρηση «Χριστούγεννα»: Ρεβεγιόν με περιορισμούς, όλα τα μέτρα για μετακινήσεις, sms

Επιχείρηση «Χριστούγεννα»: Ρεβεγιόν με περιορισμούς, όλα τα μέτρα για μετακινήσεις, sms

Από σήμερα το πρωί και για τις επόμενες ημέρες η ΕΛΑΣ θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να τηρηθούν τα μέτρα του lockdown εν όψει Χριστουγέννων.

Μετά και τις χθεσινές εικόνες στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και τα καταστήματα, οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας από σήμερα θα ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους για να τηρηθούν, στο μέγιστο δυνατό, τα μέτρα που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ.

Λοιμωξιολόγοι και ειδικοί έχουν επισημάνει την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα στο έπακρο ώστε να μην δεχτεί εκ νέου πίεση το σύστημα Υγείας εν μέσω γιορτών, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα χθες για «στενές οικογενειακές συνάξεις».

«Θέλω και πάλι να κάνω μία έκκληση. Να αποφύγουμε ειδικά τις συναθροίσεις στα σπίτια» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως δική του παράκληση προς του πολίτες είναι να γιορτάσουμε φέτος με «πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις. Για να μη βιώσουμε και πάλι μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός χθες στην περιοδεία του στην Μακεδονία.

5000 αστυνομικοί για την τήρηση των μέτρων -Σαρωτικοί έλεγχοι στα διόδια

Με δεδομένο πως η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τις συγκεντρώσεις στα σπίτια (από την στιγμή που η εστίαση δεν λειτουργεί), οι 5.000 αστυνομικοί που θα επιτηρούν τα περιοριστικά μέτρα, από σήμερα θα ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στην επιχείρηση μάλιστα θα συνδράμουν ακόμη και drones, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες μετά τις 10 το βράδυ όταν και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Σκέψεις να κλείσουν σταθμοί του Μετρό και κεντρικές οδικές αρτηρίες

Μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν κυβερνητικά στελέχη με την ΕΛΑΣ, προσανατολίζονται σε αναστολή δρομολογίων και κλείσιμο των σταθμό του μετρό -κυρίως του Συντάγματος- από τις 18:00 έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ την ίδια ώρα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμη και κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών της Αττικής για την αποφυγή κίνησης πολιτών μετά τις 22:00 το βράδυ.

Τα σημεία που η ΕΛΑΣ θα ελέγχει επίσης διεξοδικά, θα είναι τα διόδια σε όλη τη χώρα, τα σημεία εισόδου-εξόδου στις πόλεις, κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, πλατείες και άλλα σημεία με συγχρωτισμό.

Επίσης σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα drones για την επιτήρηση περιοχών προκειμένου να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις σε οικίες.

Ποιοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν μετά τις 10 το βράδυ

Ετσι, στην εορταστική περίοδο θα επιτρέπετε η κυκλοφορία στους δρόμους μετά τις 10 το βράδυ μόνο για όσους εργάζονται και για λόγους υγείας. Οπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «δεν θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους».

«Τα Χριστούγεννα εφαρμόστε τα μέτρα για να κάνουμε τις άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας. Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε» ανέφερε στο μήνυμά του εν όψει Χριστουγέννων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας νωρίτερα στο OPEN TV ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπούν συνωστισμοί. «Η Ελλάδα έχει λάβει από τα αυστηρότερα μέτρα. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξουν συνωστισμοί. Βάλαμε το lockdown στη Δυτική Αττική και κάποια στιγμή θα το άρουμε. Το χαλαρό lockdown ήταν μια επιλογή. Ολα γίνονται με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και των ειδικών».

Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όλους: «Αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να κάνουν ρεβεγιόν ή συγκεντρώσεις στο σπίτι, θα υπάρξει καταστροφή. Και όποιος θέλει την καταστροφή, κάνει πολύ κακό. Θα υπάρξει πρόνοια για να μην υπάρξουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια», τόνισε.

Πώς θα γίνει η μετακίνηση με SMS για επίσκεψη σε σπίτια -Με κωδικό 6

SMS με τον κωδικό μετακίνησης «6» θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, για να πάνε στα γιορτινά τραπέζια. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα ωστόσο στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας και θα πρέπει να έχουν ήδη αποχωρήσει από τα τραπέζια όπου θα είναι καλεσμένοι

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα -Απαγορεύονται τα κάλαντα σήμερα

Οπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, από σήμερα είναι σε ισχύ επιπλέον μέτρα, για την αποφυγή συχρωτισμού.

Συγκεκριμένα, για σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων:

  • δεν επιτρέπεται η έξοδος των παιδιών για να πουν τα κάλαντα.
  • δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
  • όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού 6, όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.

    Για αύριο, Χριστούγεννα:
  • το ρεβεγιόν θα γίνεται το μεσημέρι καθώς παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ.
  • στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες
  • υστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.
  • Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική παντού.


Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Οσον αφορά τις εκκλησίες, οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Ενα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
  • 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα
  • υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS