Τι ισχύει τελικά για τις μάσκες: Προστατεύουν οι υφασμάτινες; -Ο καθηγητής Γώγος εξηγεί τις διαφορές

Τι ισχύει τελικά για τις μάσκες: Προστατεύουν οι υφασμάτινες; -Ο καθηγητής Γώγος εξηγεί τις διαφορές

Οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν επαναφέρει στο «τραπέζι» τη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των διαφόρων τύπων μασκών.

Τα νέα στελέχη του ιού εμφανίζονται σταδιακά και στην Ελλάδα, με τους επιστήμονες να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επικρατήσουν -έναντι του αρχικού στελέχους- στο άμεσο διάστημα και να καλούν τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα ισχύοντα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ).

Η βασική ανησυχία τόσο για τη μετάλλαξη της Ν.Αφρικής, όσο και για τη βρετανική είναι το γεγονός ότι δείχνουν να έχουν υψηλότερη μεταδοτικότητα και όχι ότι είναι πιο θανατηφόρες.


Τι ισχύει τελικά για τις μάσκες -Ποιες είναι πιο ασφαλείς
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για τις μεταλλάξεις και τις μάσκες στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open TV. Οπως εξήγησε, για την ώρα, η μετάλλαξη που μάς απασχολεί είναι κυρίως η βρετανική καθώς από τις πρώτες έρευνες «ο ιός δείχνει να είναι πιο μεταδοτικός κατά 50% έως 70%. Ο τρόπος μετάδοσης είναι ίδιος, όμως» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες ο κ. Γώγος είπε ότι «οι μάσκες έχουν μια σειρά. Οι πιο καλές είναι οι FFP2 ή N95, οπωσδήποτε χωρίς τη βαλβίδα. Μετά είναι οι κλασικές χειρουργικές μάσκες, πράσινες ή μπλε, που προσφέρουν την αμέσως καλύτερη προστασία. Αυτές είναι οι μάσκες που συνήθως μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα».

Ερωτηθείς αν ο κόσμος πρέπει να «ξεχάσει» τις υφασμάτινες μάσκες ο Χαράλαμπος Γώγος, υπενθυμίζοντας και τη σχετική οδηγία του ΠΟΥ, είπε:

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τις υφασμάτινες μάσκες. Είναι χρήσιμες στην καθημερινότητά μας, όχι όμως σε πολύ κλειστούς χώρους. Πρέπει όμως (οι υφασμάτινες μάσκες) να είναι οι καλές. Βαμβακερές, με τρία στρώματα και αγορασμένες από πιστοποιημένα μαγαζιά. Λέμε όχι στις πλαστικές ή μονού στρώματος, τις μεταξωτές, επειδή ταιριάζουν με τα ρούχα μας. Ακόμα καλύτερα όμως είναι οι χειρουργικές μάσκες»

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS