Πύρινη κόλαση η νύχτα για τη Βόρεια Αττική - Κάηκαν σπίτια - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Πύρινη κόλαση η νύχτα για τη Βόρεια Αττική - Κάηκαν σπίτια - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Με τις εναέριες ρίψεις νερού να έχουν σταματήσει μετά τη δύση του ηλίου, μία δύσκολη νύχτα περιμένει τόσο τους κατοίκους όσο και τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής στη βόρεια Αττική καθώς η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη και τις Αδάμες μαίνεται.

Η φωτιά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες στην περιοχή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ουσιαστικά διέσχισε την πόλη φτάνοντας μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν «ζώνη» και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Νωρίτερα σήμερα είχε μεταβεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πως ξεκίνησε η φωτιά

Συναγερμός έχει σημάνει από το μεσημέρι της Τρίτης στην Πυροσβεστική, καθώς έχει ξεσπάσει φωτιά σε δασική έκταση ξεκίνησε στην Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών, σε περιοχή ανατολικά των Βασιλικών Κτημάτων, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Μητσοτάκης και Μενδώνη
Αυτη την ώρα μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι για να έχει πλήρη εικόνα της πυρκαγιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο κέντρο επιχειρήσεων μεταβαίνει και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επιστρέφει εσπευσμένα στην Αττική προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, αναφορικά με τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι.

 

alert 112

Εκκενώνονται 5 οικισμοί
Εντολή για εκκένωση των οικισμών Αδάμες, Μορτέρου, Φασίδερη, Θρακομακεδόων και της Άνω Βαρυμπόμπης, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς εκεί είναι μια από τις μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει φτάσει την πλατεία της Βαρυμπόμπης, αλλά και στις Αδάμες και ήδη καίγονται κατοικίες.

Ύστερα από προειδοποιήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, με εντολή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα σπίτια της περιοχής. Εκκλήσεις απευθύνουν στους κατοίκους να μεταφερθούν σε ασφαλή περιοχή.

Οι φλόγες έχουν φτάσει έως τον πυροσβεστικό σταθμό του Ολυμπιακού Χωριού, μία ανάσα δηλάδη από τον κατοικημένο ιστό της πόλης

 

 

Σε εφαρμογή έχουν τεθεί όλα τα σχέδια πυροπροστασίας γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

1

2

3

Παράλληλα, η φωτιά κινείται απειλητικά προς τον οικισμό της Βαρυμπόμπης και απειλεί σπίτια. «Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, περνάει μέσα προς τη Βαρυμπόμπη η φωτιά και βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός.

Δεκατέσσερις κλήσεις για εγκλωβισμένους στην περιοχή
Δεκατέσσερις κλήσεις για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης όπου μαίνεται η πυρκαγιά, έχουν γίνει στην Άμεση Δράση, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία και ήδη περιπολικά με τη συνδρομή πυροσβεστικών οχημάτων προσπαθούν να προσεγγίσουν για να απομακρύνουν τους πολίτες.

Εκκενώθηκε κατασκήνωση
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, εκκενώθηκε προληπτικά και η κατασκήνωση «Χαρούμενο Χωριό», που βρίσκεται κάτω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης. Περίπου 80 παιδιά που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ κι έχουν αρχίσει ήδη να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους.

«Καμπανάκι» κινδύνου έχει σημάνει και για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή που μαίνεται η μεγάλη φωτιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η αστυνομία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκκένωση των συγκεκριμένων παραγωγικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στις οποίες θα μείνει μόνο το προσωπικό, που είναι επιφορτισμένο με την πυρασφάλεια. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρίες μοναχών, οι φλόγες έχουν φτάσει πολύ κοντά σε μοναστήρι της περιοχής.

Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Αθηνών - Λαμίας
Επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά καθώς και στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της Λυκόβρυσης.

Και τα δύο ρεύματα άνοιξαν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία, ενώ γίνεται έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς την περιοχή της πυρκαγιάς.

Αναστέλλονται δρομολόγια του τρένου

Αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56,58 και 59 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα και ομοίως τα δρομολόγια Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έβγαλε αμέσως προειδοποίηση 112 για τους κατοίκους, να κλείσουν παράθυρα και καμινάδες και να είναι σε διαρκή επιφυλακή, ενώ υπάρχουν και αρκετές διακοπές ρεύματος στην περιοχή.

2

Η εκτίμηση του meteo του Αστεροσκοπείου
Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως επισημαίνουν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00). Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης, καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στην Πεντέλη, οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

 

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης
Στη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, επιχειρούν 350 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ, ενώ συντονίζει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Την επιχείρηση συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης: Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις
«Είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Όπως δηλώνει, αυτή τη στιγμή απειλείται ο οικισμός της Βαρυμπόμπης ενώ η πυρκαγιά έχει κατέβει και στις Αδάμες. «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις», τονίζει ο κ. Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι αυτή την ώρα πνέουν αρκετά δυνατοί άνεμοι. Ακόμη ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι όσο βρισκόταν στη Λεωφόρο Βαρυμπόμπης είδε να έχουν πάρει φωτιά οι περίβολοι δύο σπιτιών, ωστόσο το ένα ήταν ακατοίκητο.

ΑΔΜΗΕ: Κανονικά λειτουργούν πάλι τα κυκλώματα

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε γραμμές διανομής ηλεκτρικού ρεύματος «πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα 400 kV που τροφοδοτούν την Αττική. Αυτό προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW.

Τα κυκλώματα επανήλθαν σε λειτουργία, αλλά γίνονται συνεχώς τέτοιοι χειρισμοί.

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του. Δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS