Κρήτη: Ισχυρός σεισμός 6,3 ρίχτερ - Γκρεμίστηκε εκκλησία στη Σητεία [εικόνες]

Κρήτη: Ισχυρός σεισμός 6,3 ρίχτερ - Γκρεμίστηκε εκκλησία στη Σητεία [εικόνες]

Νέα αναστάτωση προκάλεσε στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγο

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα και σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός και έβγαλε τον κόσμο έξω από τα σπίτια και τα κτίρια, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σητείας Γώργος Ζερβάκης από την ισχυρή σεισμική δόνηση έχουν προκληθεί ζημιές.

Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι εικόνες από τον Ξερόκαμπο Σητείας όπου κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Όπως φαίνεται και στις εικόνες που μεταφέρει το cretalive, μόνο ένας τοίχος έχει μείνει όρθιος, ενώ στο σύνολό του το κτίσμα έχει καταρρεύσει.

Πυροσβεστική: Κατάρρευση εκκλησίας και κατολισθήσεις -Καμία αναφορά για εγκλωβισμούς
Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, μιλώντας στο iefimerida.gr, υποστήριξε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή (ώρα: 13:03), δεν υπάρχει καμία αναφορά για εγκλωβισμό ανθρώπου.

Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε ότι κατέρρευσε το εκκλησάκι στο Ξερόκαμπο καθώς και ότι έχουν γίνει αναφορές για περιορισμένες κατολισθήσεις στην ίδια περιοχή. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής τέθηκαν και παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή.

Ακολούθησε μετασεισμός
Σημειώνεται ότι μετά τα 6,3 Ρίχτερ ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


«Τρομάξαμε πάρα πολύ, και τώρα κάνει μετασεισμό. Τρέμω ολόκληρη, νόμιζα ότι θα με πλακώσουν τα ράφια» λέει στο iefimerida.gr η κυρία Μαρία Τακάκη, από το μίνι μάρκετ «Αίολος» στη Ζάκρο Σητείας.

Η κυρία Τακάκη προσέθεσε ότι «έπεσαν όλα τα πράγματα από το μαγαζί. Σπάσανε λάδια, μπουκάλια, κρασιά. Έχουμε φοβηθεί πάρα πολύ και δεν μπορώ να ηρεμήσω». Κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα, υποστήριξε ότι έχει καταρρεύσει η μοναδική εκκλησία του χωριού. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε.

 



Λέκκας: Δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, στις πρώτες του δηλώσεις στην ΕΡΤ εξήγησε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά σεισμικά κέντρα αυτό που έδωσε στο σημερινό σεισμό σε σχέση με εκείνο που είχε δώσει το σεισμό στο Αρκαλοχώρι, πριν από δύο εβδομάδες.

Οπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σημερινός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός μολονότι το επίκεντρό του βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο. Μάλιστα, όπως είπε δεν έγινε αισθητός μόνο στην Κρήτη αλλά έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες.

ekriti

Ξεκαθάρισε βέβαια ότι ο σειμερινός σεισμός αναπτύχθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το σεισμό του Αρκαλοχωρίου. «Είναι ένα εντελώς διαφορετικό σεισμικό κέντρο δεν πρέπει να συνδέουμε τον έναν σεισμό με τον άλλον», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι υπάρχει μια απόσταση 80 χλμ. ανάμεσα στα δύο σεισμικά κέντρα. «Δεν συνδέεται το ένα ρήγμα με το άλλο», προσέθεσε. «Εχουμε ένα νέο σεισμό, είναι τελείως διαφορετική κατάσταση, δύο εντελώς διαφορετικά σεισμικά κέντρα και έχουν και τελείως διαφορετική συμπεριφορά».

ekriti 2

Ο κ. Λέκκας είπε ότι αναμένουν να δουν αν έχει επηρεαστεί από το σεισμό το χερσαίο του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου η Κρήτη και επλήγη από έναν ισχυρό σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Από τον οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά χτίσματα στο Αρκαλοχώρι και σε γύρω χωριά.

Μετά τον μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS