Μεταναστευτικό: Κατακόρυφη πτώση στις ροές προς τα νησιά - Μειώθηκαν πάνω από 70% οι διαμένοντες σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας

Μεταναστευτικό: Κατακόρυφη πτώση στις ροές προς τα νησιά - Μειώθηκαν πάνω από 70% οι διαμένοντες σε ΚΥΤ και δομές φιλοξενίας

Η ενισχυμένη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων συνέβαλε αναμφίβολα στην καλύτερη προστασία της ζωής των μεταναστών, αναφέριε το υπουργείο.


Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2022 επιβεβαιώνουν την προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει την επιτήρηση των συνόρων της, που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και την προστασία της ζωής των μεταναστών.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία καταγράφονται σημαντικά θετικά αποτελέσματα την τελευταία τριετία, μετά και την συνολική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την κρίσιμη περίοδο του Μαρτίου 2020, η χώρα ενίσχυσε την προστασία των συνόρων της, είτε αυτά είναι θαλάσσια είτε χερσαία, με την Τουρκία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τόσο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και των αφίξεων, όσο και την καλύτερη διαχείριση καταστάσεων κυρίως στη θάλασσα για να προστατεύονται όσο το δυνατό περισσότερο οι ζωές των ανθρώπων που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο έχοντας ως αφετηρία την Τουρκία.

Είναι ενδεικτικό πως το 2020 οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κατά 79,5%, ενώ το 2021 μειώθηκαν κατά 41,1% επιπλέον. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 (ως τις 31 Μαρτίου), στη χώρα είχαν εισέλθει μόλις 1.907 μετανάστες από τα χερσαία ή τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Είναι ενδεικτικό πως στην αρχή της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης, το 2015, είχαν μπει στη χώρα 874.735 μετανάστες, αριθμός τεράστιος αναλογικά με τα σημερινά δεδομένα.

Παράλληλα, η διεύρυνση της λίστας των «ασφαλών χωρών» την τελευταία τριετία, έφερε αρκετές επιστροφές μεταναστών στις πατρίδες τους, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες να μειωθούν δραστικά. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2019, καταγράφονται μειώσεις άνω του 70%. Συγκεκριμένα, οι διαμένοντες σε δομές, εστίες, ξενοδοχεία και ΚΥΤ από 92.838 έφτασαν στους 27.396 με τη μείωση να φτάνει στο 70%. Αντίστοιχα, οι διαμένοντες σε δομές και ΚΥΤ από 63.476 έφτασαν στους 15.463 με τη μείωση να φτάνει στο 76%.

Την ίδια στιγμή, η ενισχυμένη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων που εφαρμόστηκε από τις ελληνικές Αρχές συνέβαλε αναμφίβολα στην καλύτερη προστασία της ζωής των μεταναστών.

Σε περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα κατά την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί ελάχιστες απώλειες ανθρώπινων ζωών υπηκόων τρίτων χωρών, σε αντίθεση με τους άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους/με τις άλλες μεταναστευτικές οδούς της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου.

Τα στοιχεία για το 2021 και η σύγκριση των αριθμών, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις λεπτές ισορροπίες, τις δύσκολες καταστάσεις και πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή με τον απαιτούμενο σεβασμό, οι ελληνικές Αρχές.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, την περιοχή όπου επί της ουσίας οι ελληνικές Αρχές καλούνται να δραστηριοποιηθούν στο μεταναστευτικό, καταγράφηκαν μόλις 111 θάνατοι οι οποίοι μεταφράζονται σε ποσοστό 5%. Αντίθετα, στη Δυτική Μεσόγειο το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 19% (384 θάνατοι), ενώ στην Κεντρική Μεσόγειο εκτινάσσεται στο 76% με 1.553 θανάτους υπηκόων τρίτων χωρών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη από θαλάσσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS