Νέος ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

Νέος ισχυρός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

Νέος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε σήμερα το πρωί το Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών το μέγεθος του μετασεισμού ήταν 5,3 Ρίχτερ.

Η ισχυρή δόνηση σημειώθηκε 21 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Άρβης και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Ο «χορός» των Ρίχτερ δεν λέει να κοπάσει, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και μέχρι σήμερα τα ξημερώματα η μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη και δεν αφήνει σε ησυχία την περιοχή, κρατώντας σε διαρκή αγωνία τους κατοίκους.

YN 2021 09 28 08.04.08

Σύμφωνα με το cretalive, η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νομό Ηρακλείου, ενώ στο Αρκαλοχώρι για ακόμη μια φορά απλώθηκε πέπλο τρόμου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέες καταρρεύσεις κτισμάτων, ενώ στην περιοχή σηκώθηκε σκόνη. Από τα Ρίχτερ προκλήθηκε κατολίσθηση στον Κουδουμά.

Σημειώνεται ότι οι σεισμολόγοι σε δηλώσεις τους είχαν προειδοποιήσει για πιθανούς μετασεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ. «Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε σήμερα μιλώντας στο Mega: «Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να υπερβούν και τους 5 βαθμούς, να φτάσουν το 5,1 -5,2 Ρίχτερ». Έκανε λόγο μάλιστα για κοινή εκτίμηση όλων των Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με το μέγεθος των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

Σεισμός στο Ηράκλειο: Δύσκολη νύχτα με «χορό» μετασεισμών -Σε σκηνές και αυτοκίνητα τη νύχτα οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι

Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και μέχρι σήμερα τα ξημερώματα η μετασεισμική δραστηριότητα ήταν έντονη και κρατούσε σε διαρκή αγωνία τους κατοίκους.

Oι κάτοικοι της περιοχής -ειδικά στο χωριό Αρκαλοχώρι- μετρούν τις πληγές τους, καθώς οι καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρότατος χθεσινός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είναι μεγάλες, ενώ δυστυχώς ένας 65χρονος έχασε τη ζωή του, μετά την κατάρρευση εκκλησίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 1.000 κτίσματα στο Αρκαλοχώρι και τις όμορες περιοχές κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ