Μεταβιβάσεις ακινήτων: Εντός μιας μέρας η διαδικασία μέσω gov.gr από τις αρχές του νέου έτους

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Εντός μιας μέρας η διαδικασία μέσω gov.gr από τις αρχές του νέου έτους

Από την αρχή τoυ 2024 θα λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων και θα διεκπεραιώνεται σε μία ημέρα μέσω του gov.gr, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Κυρανάκης: "Θα είμαστε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα δώσει στους πολίτες το βοήθημα τεχνητής νοημοσύνης "

Mε νέο Gov.gr Wallet ο πολίτης θα εξουσιοδοτεί επιχείρηση ή εταιρεία να διαχειριστεί για λογαριασμό του υπόθεση χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία. Σχετικά με τον «Ψηφιακό Βοηθό», ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε, ότι «θα είμαστε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα δώσει στους πολίτες το βοήθημα τεχνητής νοημοσύνης και δεν χρειάζεται εξοικείωση αφού θα είναι σαν την αποστολή μηνύματος από το κινητό».

Η εκκίνηση θα γίνεται μέσω συμβολαιογράφου, χωρίς πιστοποιητικά και pdf, αφού θα αρκεί το «φορολογικά ενήμερος», είπε ο κ. Κυρανάκης περιγράφοντας στη συνέχεια αναλυτικά την διαδικασία που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων.

Πλέον ο συμβολαιογράφος γίνεται εγγυητής, ενώ ο μηχανικός εκδίδει την ταυτότητα του κτηρίου.

Τρία πιστοποιητικά χρονοβόρα στην έκδοση παρακάμπτονται:

  • το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ
  • το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος
  • η παρουσία στο κτηματολόγιο για τη μεταγραφή

Ως τελευταίο ψηφιακό βήμα, είναι η αυτόματη καταχώριση των πληροφοριών που χρειάζεται το Κτηματολόγιο. Θεωρούμε ότι εφόσον έχουν καλή χρήση των συμβολαιογράφων θα περιοριστεί και ο νομικός έλεγχος του Κτηματολογίου, πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί με 200 εκατομμύρια ευρώ την ψηφιοποίηση των αρχείων που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο παλιούς τόμους των υποθηκοφυλακίων. «Να γιατί δεν θέλουμε άλλο χαρτί», πρόσθεσε είπε ο υπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ