Μετωπική για τους ναούς τα Θεοφάνια: Στα άκρα οι σχέσεις με τον Ιερώνυμο, τετ α τετ με τον Μητσοτάκη στην ορκωμοσία

Μετωπική για τους ναούς τα Θεοφάνια: Στα άκρα οι σχέσεις με τον Ιερώνυμο, τετ α τετ με τον Μητσοτάκη στην ορκωμοσία

Αμετακίνητη είναι η Εκκλησία όσον αφορά στο άνοιγμα των ναών τα Θεοφάνια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναμένεται να έχουν τετ α τετ σήμερα στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Η πληροφορία υπήρχε από χθες το βράδυ, ωστόσο, η δήλωση του μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, εκπρόσωπου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μπέρδεψε λίγο τα πράγματα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί ανέφερε ότι δεν θα παραστεί ο Ιερώνυμος στην ορκωμοσία, τονίζοντας ότι δεν το προβλέπει το εθιμοτυπικό αφού μιλάμε για ορκωμοσία υπουργών και όχι πρωθυπουργού.

Επαναλαμβάνοντας πως όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να τηρηθούν, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου σημείωσε ότι έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο κ. Ιερώνυμος για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό. Χαρακτήρισε μάλιστα «ευπρόσδεκτη» μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ωστόσο, μιλώντας αργότερα στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τελικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα παραστεί στην ορκωμοσία. «Θα είναι στο πρώτο γκρουπ της ορκωμοσίας ενώ δεν είθισται να είναι», είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης και ότι πιθανότατα θα υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown, που περιλαμβάνει και το κλείσιμο των ναών, η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε και μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα πως δεν κάνει αποδεκτή την απόφαση, ενώ ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με το orthodoxia.info, θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στο Μοσχάτο ή στην Καλλιθέα ενδεχομένως) και θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Η ΔΙΣ αποφάσισε πως δεν συναινεί στα μέτρα και μάλιστα τονίζει πως θα λειτουργήσουν τις εκκλησίες, επιμένοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα προ των γιορτών, για άνοιγμα των ναών ανήμερα των Θεοφανίων.

Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, μητροπολίτη Αθηναγόρα, που ανέφερε πως «η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας».

«H Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα. Eχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα. Oταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», είπε επίσης, κάνοντας λόγο για «μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας».

Προσφυγή της Εκκλησίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Οι 82 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προσφυγή στο ΣτΕ, διαφωνώντας με την απόφαση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκκλησιαστικό site μάλιστα, είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλέον ανώτατο επίπεδό της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης.
Ωστόσο, ώσπου να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η όποια απόφαση, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα έχει παρέλθει, όμως θεωρείται κίνηση συμβολισμού για την Εκκλησία.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου
Οπως αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στο άνοιγμα των ναών με βάση τα μέτρα που είχαν αναγγελθεί πριν από οτις γιορτές. Συγκεκριμένα:

Παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.
Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών
Η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίαση ζήτησε να «γίνει σεβαστή η ΚΥΑ» που προβλέπει οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων «χωρίς περαιτέρω προβλήματα» και τόνισε πως «μοναδικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων της πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες» είναι να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Αντιδρά η κυβέρνηση: Ο νόμος δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου έφερε και την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία σε απάντησή της τονίζει πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», δείχνοντας πως δεν θα δεχτεί το «αντάρτικο» της Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια.

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των Λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων. Η ανάγκη να μη διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η Λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις Λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» ήταν η κυβερνητική απάντηση.

Και το ΚΙΝΑΛ πάντως αντέδρασε στη στάση της Εκκλησίας, αναφέροντας πως «είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν για όλους το ίδιο και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός «θα κάνει τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS