Μονή Πετράκη: Το χρονικό της αποτρόπαιας επίθεσης με βιτριόλι σε επτά Μητροπολίτες - Το κίνητρο του δράστη

Μονή Πετράκη: Το χρονικό της αποτρόπαιας επίθεσης με βιτριόλι σε επτά Μητροπολίτες - Το κίνητρο του δράστη

Τραγικές σκηνές διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Μονή Πετράκη, όταν ένας 37χρονος ιερομόναχος επιτέθηκε με βιτριόλι εναντίον επτά Μητροπολιτών, δύο δικηγόρων, ενός φύλακα και ενός γραμματέα.

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στη Μονή Πετράκη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συνοδικού Δικαστηρίου, με θέμα την καθαίρεση του δράστη, ο οποίος υπάγεται στη Μονή Βέροιας και Ναούσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό είναι οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας, Νικόδημος, Αρτας, Καλλίνικος, Δρυϊνουπόλεως, Ανδρέας, Ζακύνθου, Διονύσιος Δ', Κηφισιάς, Κύριλλος, Γουμενίσσης, Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος.

Αρχικά και οι επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ τρεις εξ αυτών φέρουν πιο σοβαρά τραύματα -κυρίως στα χέρια και το πρόσωπο- και διακομίστηκαν στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύο εξ αυτών είναι ο Μητροπολίτης Άρτης, Καλλίνικος και ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Κύριλλος.

Το χρονικό της επίθεσης

Οι εφτά Μητροπολίτες αποτελούσαν τη σύνθεση Συνοδικού Δικαστηρίου το οποίο εξέτασε την καθαίρεση του ιερομόναχου από τη Βέροια.

Όπως φαίνεται, ο δράστης είχε πάει προετοιμασμένος, καθώς είχε στην κατοχή του μεγάλο μπουκάλι καυστικού υγρού – το οποίο έχει συλλεχθεί και έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να δουν αν πρόκειται για βιτριόλι ή κάποιο άλλο υγρό.

Ξαφνικά, κατά την διάρκεια της εκφώνησης της απόφασης ο υπό έλεγχο ιερέας έβγαλε ένα μπουκάλι με καυστικό υγρό και επιτέθηκε εναντίον των μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου. Επικράτησε πανικός, όμως ο δράστης δεν κατόρθωσε να διαφύγει, αφού συνελήφθη από την αστυνομική φρουρά της Μονής κι από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που έφθασαν άμεσα στο σημείο μετά την επίθεση.

YN 2021 06 24 07.28.58

Ποιος είναι ο δράστης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης της επίθεσης είναι o ιερομόναχος με το όνομα Θεοφύλακτος Κόμβος, ο οποίος δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό για καθαίρεση. Ο ιερέας ανήκε παλαιότερα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Μητρόπολη Βεροίας. Ο ίδιος, είχε καταδικαστεί από το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο με καθαίρεση. Ο ιερομόναχος αρχικά υπηρετούσε στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας κοντά στην πόλη της Βέροιας. Ωστόσο υπήρξαν παράπονα από τους πιστούς για τη συμπεριφορά του και έτσι μετατέθηκε στο Καλοχώρι Ημαθίας, όπου και υπηρετούσε μέχρι τη σύλληψη του για κατοχή 1,8 γραμμαρίου κοκαΐνης το 2018, όπως αναφέρει ο ιστότοπος orthodoxia.info.
πετρακι

Η υπόθεση με τα ναρκωτικά

Ο ιερομόναχος που επιτέθηκε στους Μητροπολίτες είχε εμπλακεί σε υπόθεση ναρκωτικών το 2018. Ο 34χρονος (τότε) ιερέας που λειτουργούσε σε χωριό της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, συνελήφθη με 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης, την οποία έκρυβε κάτω από το ράσο.

Ο νεαρός ιερέας οδηγήθηκε τότε με χειροπέδες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας στον οποίο υποστήριξε ότι βρέθηκε σε στιγμή αδυναμίας και ότι η κοκαΐνη ήταν για προσωπική του χρήση. Μετά την άσκηση δίωξης για κατοχή ναρκωτικών, αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, ο ιερωμένος δεν ήταν άγνωστος στις αρχές καθώς τις είχε απασχολήσει όταν λειτουργούσε σε χωριό της Βέροιας. Ο ιερέας τέθηκε για ένα διάστημα σε αργία, αλλά μετά απομακρύνθηκε με αίτημα που υπέβαλαν οι ενορίτες.

YN 2021 06 24 07.29.12

Συγκλονισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκαν εσπευσμένα οι εφτά μητροπολίτες, βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πιστεύουμε με τη φροντίδα των γιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος. Επισήμανε πως ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του και, καθώς είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι, έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. «Περίπου 7 ή 8 πρόσωπα έχουν πάθει εγκαύματα, άλλα μικρότερα, άλλα μεγαλύτερα», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε πως με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού «ευτυχώς, αποφύγαμε τα χειρότερα», και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υγεία των μητροπολιτών θα πάει καλύτερα. Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως το περιστατικό «είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας, γιατί είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Σταγών, Θεόκλητος, που ήταν μπροστά στο περιστατικό, μίλησε στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Όπως είπε, «ο κατηγορούμενος, ο οποίος καθηρέθη για τα παραπτώματα που είχε κάνει, δεν το δέχτηκε και το έριξε (το καυστικό υγρό) στους αρχιερείς».

Επικοινωνία Βαρθολομαίου - Ιερώνυμου

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μόλις πληροφορήθηκε την πρωτοφανή επίθεση που συνέβη το απόγευμα στη Μονή Πετράκη. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς, ευχόμενος ταχεία αποκατάσταση της υγείας όλων όσοι τραυματίστηκαν, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για το ενδιαφέρον και τις ευχές του, τις οποίες και θα μεταφέρει προς τους τραυματίες και προς όλα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μητσοτάκης: Ειδεχθής επίθεση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στον οποίο εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση.

Ο κ. Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

Τρεις Μητροπολίτες στο ΚΑΤ, ο ένας έχει λάβει εξιτήριο

Νεότερες πληροφορίες ανέφερεαν ότι στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ διακομίστηκαν οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων. Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική, αλλά τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση. Ο Μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έλαβε εξιτήριο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ