Νέα άρση περιορισμών: Τι αλλάζει στη ζωή μας από το Σάββατο

Νέα άρση περιορισμών: Τι αλλάζει στη ζωή μας από το Σάββατο

Την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων μέσα στο επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, με δεδομένους τους δείκτες του τελευταίου 7ημέρου και έπειτα από τις αποφάσεις που πήρε η επιτροπή των επιδημιολόγων στη σημερινή συνεδρίασή της, από το Σάββατο επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας, επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση και αυξάνονται οι καλεσμένοι στις δεξιώσεις.

Σημειώνεται πως από την 1η Ιουλίου μπαίνει οριστικά τέλος και στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Τι αλλάζει στη ζωή μας από το Σάββατο

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά μία ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

Παράλληλα, θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.

Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.

Από την ίδια ημερομηνία (δηλαδή, το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 6 το πρωί) αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1000 θέσεων, σε 70% έως 5.000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.

Τι αλλάζει από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ. Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι τώρα.

Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτικής και δικαιοσύνης, που απασχόλησαν σήμερα την επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

H ανακοίνωση του υπουργείου Aνάπτυξης και Επενδύσεων

Η Ειδική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά τη συνεδρίασή της σήμερα, Τετάρτη 9 Ιουνίου, ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι:

• Τη μείωση του ωραρίου γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, από 1:30 έως 5:00

• Την επαναφορά μουσικής μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης για καθήμενους από τις 12 Ιουνίου

• Την αύξηση από 01/07/2021 του αριθμού παρευρισκομένων σε  δεξιώσεις και υπηρεσίες Catering στα τριακόσια (300) άτομα, με την ισχυρή σύσταση όπως η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self–test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης

• Την επανεκκίνηση λειτουργίας εστίασης σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές από 12/06/2021, με την προϋπόθεση οι στοές αυτές να έχουν δύο ανοικτές πλευρές

• Στα καταστήματα Κινητής Τηλεφωνίας να επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.

• Την επανέναρξη των εμποροπανηγύρεων μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι >50%

• Τη λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, στις 11/06/2021, ως ακολούθως:

Ένα (1) άτομο ανά 10 τμ.
Επιτρέπεται ένας (1) καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης
• Τη λειτουργία των εκθέσεων ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών

• Την πραγματοποίηση ειδικής έκθεσης Defeaαπό 13–15 Ιουλίου στο Metropolitan Expo, σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας εκθέσεων

• Επανέναρξη από 14/06/2021 της πλήρης λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid–test ή self–test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές)

Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS