ΕΛΛΑΔΑ

Τη νομική οδό για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα προτείνει ο Τζέφρι Ρόμπερτσον

Πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τη νομική οδό στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο έκανε ο Τζέφρι Ρόμπερτσον.

Ο Αυστραλοβρετανός δικηγόρος Τζέφρι Ρόμπερτσον ήταν ο επικεφαλής της νομικής ομάδας της οποίας μετείχε η Αμάλ Κλούνεϊ, που είχε κληθεί προ ετών από την ελληνική κυβέρνηση να γνωμοδοτήσει επί της νομικής διεκδίκησης των Γλυπτών, χωρίς ωστόσο η γνωμοδότηση να υιοθετηθεί.

Το βράδυ της Τρίτης παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Σε ποιον ανήκει η ιστορία - Η λεία του Έλγιν και τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής λεηλατημένων θησαυρών» στα γραφεία του νομικού του οίκου στο κεντρικό Λονδίνο, όπου και τόνισε ότι το ελληνικό αίτημα θα μπορούσε να καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για μια απόφαση ή για συμβουλευτική γνωμοδότηση, αν και όχι με προσφυγή της Αθήνας κατά του Λονδίνου σε διμερές επίπεδο.

Η πρόταση του Ρόμπερτσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Τζέφρι Ρόμπερτσον εξέφρασε την πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τη νομική οδό στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

«Ο πιο μακρύς δρόμος απαιτεί το Διεθνές Δικαστήριο να αναλάβει την υπόθεση, διότι πιστεύω ότι έχουμε εξελίξει το νομικό κανόνα ότι ληφθείσα με αθέμιτο τρόπο πολιτιστική περιουσία θα πρέπει να επιστρέφεται και τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ληφθείσα με αθέμιτο τρόπο πολιτιστική περιουσία.

Αυτό νομίζω ότι είναι εφικτό στα επόμενα δυο χρόνια, αν η ελληνική κυβέρνηση πιέσει τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης (των Ηνωμένων Εθνών) να υποστηρίξουν μία παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο. 105 από αυτά τα μέλη υποστήριξαν την πρόταση υπέρ της αποκατάστασης (πολιτιστικών περιουσιών) το περασμένο έτος, άρα νομίζω ότι η υποστήριξη υπάρχει. Μακροπρόθεσμα θα μπορούσαμε να έχουμε μια διεθνή συνθήκη για την επιστροφή αθέμιτα ληφθείσας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά αυτό θα έπαιρνε αρκετά χρόνια να το διαπραγματευτούμε» αναφέρει ο Τζεφρι Ρόμπερτσον.

Τι αναφέρει στο βιβλίο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στο βιβλίο του αναφέρει ακόμα δύο πιθανούς τρόπους νομικής διεκδίκησης των Γλυπτών, μία ειδική τροποποίηση της Συνθήκης της UNESCO για τα Μέσα Απαγόρευσης και Αποτροπής Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταφοράς Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας, ώστε να καλύπτει περιπτώσεις και πριν από το 1970, έτος σύναψής της ή την προσφυγή του ελληνικού κράτους στο Ευρωπαϊκό (ή άλλο περιφερειακό) Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εχω στείλει αντίγραφο του βιβλίου στον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Στο βιβλίο του κάνει επίσης λόγο για «άτολμες» ελληνικές αρχές. «Το σχόλιο που έκανα για την ελληνική κυβέρνηση αφορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα, όχι την παρούσα κυβέρνηση ή την προηγούμενη κυβέρνηση», διευκρίνισε στο ΣΚΑΪ. «Είχα εντυπωσιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά και ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι εξίσου ενεργή στην εξερεύνηση τρόπων για να παρθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω από το Βρετανικό Μουσείο». Είναι μήπως αυτό μία δημόσια πρόταση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη; «Ναι! Του έχω στείλει ένα αντίγραφο του βιβλίου μου με τις καλύτερες ευχές και τα συγχαρητήριά μου για την ηγεσία του και ελπίζω ότι θα πάρει την πρωτοβουλία».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS