Ο οδικός χάρτης για το «Πάσχα στην πόλη» και το σταδιακό άνοιγμα

Ο οδικός χάρτης για το «Πάσχα στην πόλη» και το σταδιακό άνοιγμα

Το σχέδιο σταδιακής άρσης του lockdown μετά το Πάσχα και επιστροφής σε ρυθμούς κανονικότητας έπειτα από μήνες περιορισμών λόγω της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το αφήγημα της επόμενης ημέρας, έχοντας λάβει τη θετική εισήγηση των επιστημόνων και επιστρατεύοντας ένα ακόμη "όπλο", αυτών των εμβολιασμών και πολιτών ηλικίας 30-39 ετών, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ανακοίνωσε τις ημερομηνίες ορόσημα για την επιστροφή στην κανονικότητα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται πειθαρχία σε αυτά τα τελευταία βήματα και ότι αυτός ο "οδικός χάρτης" για την άρση του lockdown θα εφαρμοστεί υπό την προϋπόθεση «ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση».

Κυβέρνηση και ειδικοί φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία για διατήρηση των περιορισμών τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να κερδηθεί λίγος ακόμη χρόνος, ώστε να ανοίξει με μεγαλύτερη ασφάλεια ο τουρισμός, που αποτελεί και το μεγάλο "στοίχημα" προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία. Το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα κρίθηκε ότι ενέχει μεγάλο ρίσκο για πισωγύρισμα, κάτι που κυβέρνηση και ειδικοί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να συμβεί, κι έτσι προτιμήθηκε το σχέδιο για "Πάσχα στις πόλεις" με την προοπτική της μεγάλης "ανάσας" που θα δοθεί στους πολίτες με το άνοιγμα της εστίασης, των σχολείων, του τουρισμού και των υπεροπικών μετακινήσεων. Ειδικά για την περίπτωση της εστίασης, που παραμένει κλειστή εδώ και μήνες, κρίθηκε ότι το άνοιγμα στους εξωτερικούς χώρους με δεδομένο τον καλό καιρό, θα αποτελέσει μία καλύτερη και πιο ασφαλή λύση, ώστε να μπει ένα φρένο στα πάρτι που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε υπαίθριους χώρους και μπορούν να εξελιχθούν σε επικίνδυνες εστίες μετάδοσης του ιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύνθηκαν τα βήματα και εστάλη το μήνυμα ότι το τέλος της καραντίνας είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό, έπειτα από το πολύμηνο lockdown. Ωστόσο, ζητήθηκε αφενός από τους νέους, κυρίως, να σταματήσουν τα πάρτι και τις συναθροίσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα και αφετέρου από τους πολίτες εκείνους που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους εμβολιασμούς, να κάνουν το εμβόλιο το οποίο αποτελεί και το μοναδικό "όπλο" κατά του κοροναϊού.

Μητσοτάκης: Στόχος μας ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι - Τα μηνύματα που έστειλε

"Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κοροναϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα και εξήγησε ότι "ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα". Αναφερόμενος στο σκεπτικό της κυβέρνησης και των επιστημόνων, τόνισε ότι "στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε" και εξήγησε ότι "πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας". "Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Αφού αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, με τον "αστερίσκο" της ενδεχόμενης έξαρσης της πανδημίας, τόνισε ότι "αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία" ωστόσο διαμήνυσε ότι "προϋποθέτουν και πειθαρχία" και έκανε ειδική αναφορά στα πάρτι σε υπαίθριους χώρους, λέγοντας ότι "με την προοπτική άρσης των περιορισμών, όποιος έχει κουραστεί δεν έχει, πια, το άλλοθι να αυθαιρετεί. Και όσοι αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επιτέλους, ας σταματήσουν. Αν και λίγοι μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών, μπορεί να βλάψουν πολλούς. Τους εαυτούς τους και τους δίπλα τους". Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να θωρακίσουν την υγεία τους με το εμβόλιο, που το χαρακτήρισε ως "το μεγάλο δώρο της επιστήμης" για να σημειώσει ότι "οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό".

Ο πρωθυπουργός κατέληξε εκπέμποντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας: "Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι".

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις ημερομηνίες σταθμούς στο μήνυμά του σχετικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Πρώτος σταθμός η 3η Μαΐου με άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και την παράτασης της κυκλοφορίας έως τις 23.00. Η εστίαση ανοίγει με υποχρεωτικά self test στους εργαζομένους, με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τήρηση των γνωστών μέτρων υγιεινής.
Δεύτερος σταθμός η 10η Μαΐου με άνοιγμα των γυμνασίων και των δημοτικών, επίσης με αυτοδιαγνωστικά τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους και τήρηση κανόνων υγείας.
Τρίτος σταθμός στις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού με προδιαγραφές για εμβολιασθέντες αλλά και αυτούς που θα ταξιδεύουν με τεστ. Επίσης απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για τους πολίτες, ενώ ανοίγουν κάποιες δραστηριότητες του πολιτισμού.
Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο τραπέζι - Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Ιδιαίτερο θα είναι και το φετινό Πάσχα λόγω κοροναϊού, βάσει των όσων ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και όσων είπε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην εισήγηση των ειδικών στην Κυβέρνηση.

Το συμπέρασμα είναι πως μένουμε πόλη, με δεδομένο πως δεν επετράπη, τελικά, το "Πάσχα στο χωριό". Με βάση αυτά που εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, το όριο των ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι αλλάζει αναλόγως αν αυτό θα είναι σε σαλόνι ή σε εξωτερικό χώρο αυστηρώς, όμως, παρουσία δύο οικογενειών.

"Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, η Επιτροπή εισηγήθηκε την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές", ανέφερε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας.

Όσο για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Επιτροπή σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εισηγήθηκε να συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10 μέτρων μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις Ακολουθίες: «Κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, η Επιτροπή εισηγήθηκε χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς και λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού. Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής εισηγήθηκε η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου να γίνει εκτός του ναού και τρίτον, τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού».

Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Έως τις 10 το βράδυ θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες τη Μεγάλη Εβδομάδα, με εξαίρεση μόνο την ημέρα του Πάσχα, που η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ. «Ο περιορισμός κυκλοφορίας που θα ισχύσει τη Μεγάλη Εβδομάδα, η επιτροπή εισηγείται να είναι από τις 10 το βράδυ και για την ημέρα του Πάσχα από τις 9 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα ο περιορισμός κυκλοφορίας να ισχύει από τις 11 το βράδυ» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα μας.

Η εισήγηση για τα σχολεία και την εστίαση

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως "self-testing" μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

"Η επιτροπή εισηγήθηκε επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, εστιατόρια και καφετέριες, από τις 3 Μαΐου, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self test δύο φορές την εβδομάδα στο προσωπικό", διευκρίνισε στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας.

"Η πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου" - Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη

Οι ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων και της οικονομίας, έγινε ενώ "διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό", όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του στους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, ενώ το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στην πίεση και ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει αυτή τη στιγμή να σταθεροποιείται, σε υψηλά βέβαια νούμερα, με μία ίσως μικρή τάση υποχώρησης. Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα είναι στις 504 την ημέρα. Οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 1.542, εκ των οποίων οι 981 είναι Covid και οι 561 non Covid.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν πάνω από 3.000, ενώ υψηλός είναι ο αριθμός των ασθενών που κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο και μείωση παρουσίασε ο αριθμός των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 3.015 νέα κρούσματα σε μία ημέρα, ενώ 86 ακόμη συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Αυτή τη στιγμή, 831 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 847 την Τρίτη. Διενεργήθηκαν 61.323 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 17.452 ήταν μοριακά και τα 43.871 rapid. To ?? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96 (95%Crl: 0.31 - 1.51). Την εβδομάδα 12 - 18 Απριλίου (Iso Week 15) το ποσοστό θετικότητας ήταν 4.98% σε σύνολο 115.934 RT-PCR και 264.251 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.563, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.054. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.17.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Πολύ μεγάλη παραμένει η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 3.015 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, 16 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 2.999 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον παρακάτω χάρτη. Η Αττική "φλέγεται" καθώς εντοπίστηκαν 1.148 νέα κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 442. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων για άλλο ένα 24ωρο στη Λάρισα με 101, ενώ στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 65, στην Εύβοια 72, στην Πέλλα 52, στην Κοζάνη 52, στο Ηράκλειο 52 και στις Σέρρες 43.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS