Αγριεύει η «Μήδεια»: Σφοδρότερο το δεύτερο κύμα χιονιά από το βράδυ στην Αττική

Αγριεύει η «Μήδεια»: Σφοδρότερο το δεύτερο κύμα χιονιά από το βράδυ στην Αττική

Ο πρώτος γύρος κακοκαιρίας για την Αττική έφτασε νωρίς το πρωί, όπου αρκετές περιοχές στα βόρεια «θάφτηκαν» στο χιόνι. Μάλιστα αραιό χιόνι έπεσε και σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας Το μέτωπο της κακοκαιρίας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική, βάζοντας στην «κατάψυξη» ακόμα και το κέντρο της Αθήνας.

Η Μήδεια έχει σαρώσει ήδη από χτες τις περισσότερες περιοχές στην Βόρεια, Δυτική και Ανατολική Ελλάδα, με πολικές θερμοκρασίες να καταγράφονται σε μια σειρά περιοχών.

Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και στο οδικό δίκτυο της χώρας 

 Σε κλοιό χιονιά ολόκληρη η χώρα. Η επέλαση της «Μήδειας» έφερε προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας έκλεισε στις 19:00 το απόγευμα ξανά για 24 ώρες για τα φορτηγά. Η κατάσταση θα επανεξετάζεται διαρκως. Τα σοβαρότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που προκλήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων, έχουν αποκατασταθεί, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Προβλέπονται χιονοπτώσεις μέχρι και το πρωί της Τετάρτης και θυελλώδεις βοριάδες μέχρι 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Για το σφοδρότερο σε ένταση και όγκο χιονιού φαινόμενο της τελευταίας 12ετίας έκανε λόγο ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Τα «δόντια» της σε όλη τη χώρα δείχνει η «Μήδεια» που επελαύνει από άκρη σε άκρη κατευθυνόμενη νοτιότερα. Τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες προσπαθούν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη βόρεια Εύβοια.

Στην κυκλοφορία δόθηκε από τη μια το μεσημέρι και για έξι ώρες η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε έκτακτη σύσκεψη Μ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Χαρδαλιά με τους αρμόδιους φορείς. Οδηγοί φορτηγών και ΙΧ είχαν εγκλωβιστεί από τα ξημερώματα στη Θήβα και το Κάστρο. Εκχιονιστικά μηχανήματα ανοίγουν την εθνική οδό, ενώ η τροχαία ενημερώνει τους οδηγούς. Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων.

Νικολέτα Ζιακοπούλου: Πότε θα σταματήσουν τα χιόνια στην Αττική, προσοχή στον παγετό

 

Για δύσκολο διήμερο που έρχεται λόγω «Μήδειας» στην Αττική προειδοποιεί η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Μιλώντας στον Aplha 989 περιέγραψε τον καιρό στην Αττική και περιέγραψε το κύμα χιονιά που αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική και πόση διάρκεια θα έχουν τα φαινόμενα αυτά.

«Σήμερα περίπου μέχρι το μεσημέρι στην Αττική θα πάμε περίπου με τον ίδιο καιρό. Δηλαδή με τις χιονοπτώσεις κατά διαστήματα σε όλο το νομό με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα και τις χιονοστρώσεις στα βόρεια του νομού. Υπάρχει όμως ένα διάστημα σήμερα από το μεσημέρι που θα υπάρξει ένα σπάσιμο του καιρού. Μία πρόσκαιρη ύφεση το μεσημέρι στην Αττική. Όμως δεν τελειώνουμε εδώ καθώς από τη νύχτα απόψε προς την Τρίτη πάμε σε ένα νέο γύρο χιονοπτώσεων που θα κρατήσει μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι και κατά τι εντονότερο από τις χιονοπτώσεις που έχουμε σήμερα. Άλλα λοιπόν κρατάμε πως μια πρόσκαιρη ύφεση θα έχουμε σήμερα το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και αύριο τις μεσημβρινές ώρες και θα έχουμε διαστήματα με εξάρσεις σε αυτές και ξεμπερδεύουμε από αύριο το απόγευμα σιγά σιγά με σαφώς βελτιωμένο καιρό την Τετάρτη», είπε η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Για τον καιρό μετά την Τετάρτη σημείωσε: «Θα βελτιωθούμε στο θέμα των χιονοπτώσεων, θα βγει και ήλιος σε όλη τη χώρα και αυτό που έλεγα είναι ότι θα είναι το πρόβλημα πια ο παγετός.  Δηλαδή οι αρνητικές θερμοκρασίες».

Για τις θερμοκρασίες στην Αττική εκτίμησε πως Τετάρτη πρωί θα έχουμε -3 με -4 βαθμούς Κελσίου.

«Να πω σήμερα και μία τεράστια προσοχή στους ανέμους έχουμε ριπές 12 μποφόρ είναι εξαιρετικά αντίξοες οι συνθήκες εκεί. Σίγουρα υπάρχει απαγορευτικό με μέσες εντάσεις 10-11 μποφόρ και ριπές 12 δεν νομίζω να κινηθεί τίποτα μέσα στο Αιγαίο. Αυτό θα κρατηθεί στα Δωδεκάνησα μέχρι την Τετάρτη. Άρα βελτίωση στο θέμα των ανέμων θα δούμε από Τετάρτη», συμπλήρωσε. 

Αρναούτογλου: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε χθες ότι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προς το μεσημέρι και περίπου έως και το απόγευμα της Δευτέρας.

Προβλέπει, όμως, ότι αναμένεται να ενταθούν, αυτή τη φορά περισσότερο, χοντρικά από αργά το βράδυ της Δευτέρας και να κρατήσουν έως περίπου και το απόγευμα της Τρίτης, ενώ αρκετά πιο εξασθενημένες θα διατηρηθούν μέχρι και το ξημέρωμα της Τετάρτης για να σταματήσουν από κει και μετά.

Εγραψε χθες το βράδυ ο Σάκης Αρναούτογλου ακόμη χθες: «Όσον αφορά στην υπόλοιπη Αττική και το κέντρο της Αθήνας, μπόρες χιονιού αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας. Ανοίγματα του καιρού ακόμα και με διαστήματα ηλιοφάνειας θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα από κει και μετέπειτα και περίπου μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, όμως από αργά το βράδυ της Δευτέρας προβλέπονται και πάλι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και κατά τόπους μάλιστα πυκνές (οι οποίες δεν αποκλείεται να δώσουν και αξιόλογη χιονόστρωση) και να κρατήσουν κατά διαστήματα έως περίπου και το απόγευμα της Τρίτης, με σταδιακή βελτίωση από κει και μετά και μικρή πιθανότητα να ξαναχιονίσει για λίγο αργά τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη!

Η θερμοκρασία σε όλη την Αττική θα παρουσιάσει αισθητή πτώση τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη, με μέγιστες τιμές τους τρεις με πέντε βαθμούς στα πεδινά και παραθαλάσσια και γύρω στο μηδέν στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια!».


Δείτε ζωντανά την πορεία της κακοκαιρίας «Μήδεια»

 

Έκλεισε η Αθηνών - Λαμίας από τις 19:00 και για 24 ώρες

Κλειστή θα μείνει για 24 ώρες η Εθνική Οδός Αθηνων - Λαμίας, από τις 7:00 το απόγευμα σήμερα Δευτέρα και για όλη τη μέρα αύριο, Τρίτη, έπειτα από απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Η Εθνική Οδός θα ανοίξει σήμερα στις 13:00 και για έξι ώρες, μέχρι τις 19:00, όταν και θα εφαρμοστεί η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για 24ωρη διακοπή της κυκλοφορίας.

Eκκληση στους πολίτες να μην κάνουν περιττές κινήσεις, εν μέσω της κακοκαιρίας Μήδεια, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης που συγκλήθηκε σήμερα στην Πολιτική Προστασία.

«Μην κάνετε περιττές κινήσεις» είπε αμέσως μετά ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα, τους εμβολιασμούς, και γίνεται τεράστια προσπάθεια να διευκολυνθούν όλοι.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συγκεκριμένα είπε πως θα ανοίξει από τη μία το μεσημέρι η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, για να διευκολυνθούν τα φορτηγά τροφοδοσίας, αλλά εάν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, θα ξανακλείσει από τις 7 σήμερα έως τις 7 αύριο το βράδυ.




Αισιόδοξος εμφανίαστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως όλα πηγαίνουν καλά.

«Άνοιξαν τα εμβολιαστικά κέντρα, όλα πηγαίνουν καλά, ειναι υψηλοτατος ο δείκτης επισκεψιμότητας» είπε μεταξύ άλλων, σε απόσπασμα των δηλώσεων που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η έκτακτη συντονιστική σύσκεψη συγκλήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου, για την αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας, και τον περαιτέρω επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Γιγαντιαία κινητοποίηση με εντολή Χαρδαλιά για καθαρά από χιόνια εμβολιαστικά κέντρα και μεταφορές για εμβολιασμούς 

Κάθε υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των Δήμων κινητοποιεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο για τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς των πολιτών εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, κινητοποιούνται άμεσα όλοι οι φορείς, καθώς και πυροσβεστική και αστυνομία ώστε να μη χαθεί, ακόμη και με τον χιονιά, κανένα ραντεβού για εμβολιασμό.

Ήδη όπου υπάρχει ανάγκη ειδικά μηχανήματα των δήμων περνούν συνεχώς έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα κρατούν όσο πιο καθαρά γίνεται από τα χιόνια, κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα. Το ίδιο γίνεται και στους δρόμους, όπως και στους βασικούς οδικούς άξονες ώστε να είναι προσβάσιμοι από τους εμβολιαζόμενους.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να γίνει κάποιος εμβολιασμός υπάρχει το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά του ατόμου που έχει ραντεβού για εμβολιασμό, ακόμη και με οχήματα της πυροσβεστικής.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Χαρδαλιά και το επιχειρησιακό κέντρο της πυροσβεστικής, ώστε η επέμβαση και η μεταφορά να είναι άμεση και χωρίς καθυστέρηση, καθώς, όπως είναι γνωστό, τα φιαλίδια με το εμβόλιο έχουν συγκεκριμένη ώρα ζωής από τη στιγμή που θα ανοίξουν.

Επίσης, έχει δοθεί οδηγία για έλεγχο στις γεννήτριες των μεγάλων αποθηκών που βρίσκονται τα εμβόλια, ώστε, σε περίπτωση που από την κακοκαιρία παρουσιαστούν διακοπές ρεύματος, αυτό να μην έχει κανέναν αντίκτυπο στα «θαυματουργά» φιαλίδια.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ