Παιχνίδια πρακτόρων στον Άθω: Ρώσοι και Λευκορώσοι Μητροπολίτες στο επίκεντρο - Τι ψάχνει η OLAF

Παιχνίδια πρακτόρων στον Άθω: Ρώσοι και Λευκορώσοι Μητροπολίτες στο επίκεντρο - Τι ψάχνει η OLAF

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κάνει έρευνες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος - Στο στόχαστρο η μονή Εσφιγμένου


Από την πρώτη στιγµή που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, ελληνικές και ξένες µυστικές υπηρεσίες έχουν επανακάµψει στο Άγιον Όρος, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι Ρώσοι επιχειρηµατίες έχουν βγάλει από τη χώρα τους χρήµατα µέσω χρηµατοδότησης µονών.

Παράλληλα, εξετάζονται οι κινήσεις Ρώσων αλλά και Λευκορώσων µητροπολιτών οι οποίοι κατά καιρούς φιλοξενούνται στη Χαλκιδική. Στο στόχαστρο των Αρχών, βεβαίως, έχουν µπει και πολλοί µητροπολίτες οι οποίοι έχουν διασυνδέσεις µε τη Μόσχα. Στον «χορό» των ερευνών έχει µπει και η ευρωπαϊκή υπηρεσία OLAF, η οποία ερευνά διαδροµές «µαύρου» χρήµατος.

Οι ελληνικές Αρχές διακριτικά ερευνούν και την περίπτωση η υπό κατάληψη Μονή Εσφιγµένου να έχει βγάλει από το Άγιον Όρος κειµήλια, προκειµένου να τα «προστατέψει» σε περίπτωση που διαταχθεί η εκκένωσή της.

Η παρουσία της OLAF έχει ξαφνιάσει τους µοναχούς, αλλά και τη διοίκηση, η οποία δεν είχε καµία ενηµέρωση για τις έρευνες. Από την πρώτη στιγµή της εισβολής στην Ουκρανία οι Αρχές άρχισαν να ελέγχουν τραπεζικούς λογαριασµούς µοναστηριών, µοναχών και ιδρυµάτων που συνδέονται µε το «Περιβόλι της Παναγίας», για να διαπιστωθεί εάν γίνεται ξέπλυµα χρήµατος.

Λέγεται ότι τα στελέχη της OLAF έχουν εντοπίσει εισροές µεγάλων ποσών µέσω ελληνικών και κυπριακών τραπεζών και το επόµενο διάστηµα θα υπάρξει σχετική έκθεση µε στοιχεία για τη διακίνηση χρηµάτων.

Εµµεσα ή άµεσα, στο Άγιον Όρος πολλοί επιχειρηµατίες (Έλληνες και ξένοι) προσφέρουν σηµαντικά ποσά. Εκτός των Ελλήνων και των Κυπρίων, µεγάλες είναι οι προσφορές από Ρωσία, Ρουµανία, Σερβία και Βουλγαρία.

Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει τις Αρχές είναι η σύνδεση µονών και µοναχών µε τη Μόσχα, η οποία έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την περιοχή, µε στόχο να περιορίσει την επιρροή του Φαναρίου, αλλά και να «κρύβει» σε φιλικά µοναστήρια µυστικούς πράκτορες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια µε πλαστά διαβατήρια. Το επόµενο διάστηµα αναµένονται τα αποτελέσµατα της έρευνας και, σύµφωνα µε πληροφορίες, «µπορεί να προκύψει και πάγωµα τραπεζικών λογαριασµών».

Όσα συµβαίνουν στην υπό κατάληψη Μονή Εσφιγµένου έχουν κινητοποιήσει τις Αρχές. Παλαιότερα, όπως είχε καταγγελθεί από τη νόµιµη µοναστική κοινότητα της µονής, στην υπό κατάληψη µονή έχουν βρει καταφύγιο ακροδεξιές ρωσικές οµάδες, οι οποίες εµφανίζονται µε λάβαρα να στηρίζουν την επιλογή των µοναχών να αυτονοµηθούν εντός του Αθωνα. Αυτήν τη στιγµή, κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται στην υπό κατάληψη µονή, καθώς καµία επίσηµη Αρχή δεν έχει πρόσβαση.

Οι έρευνες που γίνονται, εκτός από τον εντοπισµό των υποστηρικτών, στοχεύουν και στον τρόπο µε τον οποίο προστατεύονται τα ιστορικά κειµήλια.

Λέγεται ότι κάποια από αυτά έχουν βγει προς φύλαξη από το Άγιον Όρος και έχουν µεταφερθεί στην Αθήνα. Οι καταγγελίες αυτές προβληµατίζουν τις Αρχές, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κινηθούν ποινικές διαδικασίες.

Οι Αρχές εξετάζουν και τις σχέσεις µε τη Μονή Εσφιγµένου πολιτικών οι οποίοι έχουν επισκεφθεί από... αέρος, όπως λέγεται, τον υπό κατάληψη χώρο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS