Η πανδημία στην κορύφωσή της, το ΕΣΥ στην κρισιμότερη στιγμή: Το έκτακτο σχέδιο, οι ιδιωτικές κλινικές

Η πανδημία στην κορύφωσή της, το ΕΣΥ στην κρισιμότερη στιγμή: Το έκτακτο σχέδιο, οι ιδιωτικές κλινικές

Σε επίπεδα ρεκόρ για το 2021 εκτινάχθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα χθες, με το υπουργείο Υγείας να έχει σημάνει συναγερμό.

Την ώρα που γίνεται προσπάθεια για ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν χθες σε 3.465, αριθμός που  «συνοδεύεται» από ένα αρνητικό ακόμη ρεκόρ, αυτό των διασωληνωμένων, καθώς έφτασαν τους 630 σε όλη τη χώρα.

Δραματική η κατάσταση στο ΕΣΥ, προειδοποιήσεις Κικίλια για επιτάξεις

Η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει γίνει ασφυκτική, με αυτά της Αθήνας να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Η κρισιμότητα της κατάστασης οδήγησε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να προειδοποιεί για επιτάξεις υπηρεσιών γιατρών (παθολόγων, γενικών γιατρών, πνευμονολόγων) για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ , σε περίπτωση που δεν υπάρχει άμεση συνεργασία και συνεισφορά. Όπως ανακοινώθηκε χθες 45 ιδιώτες γιατροί (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Γενικοί Γιατροί, Αναισθησιολόγοι) μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχουν δηλώσει συμμετοχή για να συνδράμουν το σύστημα υγείας ενάντια στην πανδημία και αρκετοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί ήδη σε νοσοκομεία.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλη η Ελλάδα γίνεται ενιαία υγειονομική περιφέρεια και, όπου χρειάζεται, θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές. «Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ», είπε. Συνεχίζοντας, ο κ. Κικίλιας έκανε απευθείας έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να βάλουν πλάτη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα εισηγηθεί για επίταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

«Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η χώρα βρίσκεται στην δυσκολότερη καμπή της πανδημίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον κλίνες από ιδιωτικές κλινικές. Συγκεκριμένα:

  1. Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  2. Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  3. Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.


Επιπλέον, 100 κλίνες Covid προστίθενται στην προσπάθεια του ΕΣΥ:

  1. Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  2. Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.


Τέλος, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως 10 ΜΕΘ ακόμη προστίθενται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς παραχωρούνται στο ΕΣΥ, και έτσι από 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο all-Covid για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού. Παράλληλα, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το 251 ΓΝ Αεροπορίας για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Δραματική η κατάσταση στην Αττική με ρεκόρ κρουσμάτων

Τα χθεσινά αποτελέσματα των δειγμάτων που συνέλεξε ο ΕΟΔΥ, έβγαλε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ. Αυτό αφορά την Αττική που κατέγραψε 1.701 κρούσματα, από τα 3.465 που εντοπίστηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα. Πρόκειται και πάλι για σχεδόν το 50% των κρουσμάτων, με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει ρεκόρ με 456 μολύνσεις, ενώ και ο Πειραιάς «φλέγεται» με 318 κρούσματα. Οι δύο περιοχές του Λεκανοπεδίου, μαζί με τα δυτικά (273) και βόρεια προάστια (208), αλλά και την ανατολική Αττική (197) παρουσιάζουν δραματική εικόνα, ενώ μόνο η Δυτική Αττική εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων (76).

Στα ύψη τα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη, σοκάρει η άνοδος στα λύματα στην Κρήτη

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αγγίζουν τα 400, με 394 μολύνσεις, ενώ αυξημένος παραμένει ο αριθμός νέων περιστατικών και στην Αχαΐα με 130 κρούσματα. Επίσης, 114 περιστατικά κορωνοϊού καταγράφει η Λάρισα, 60 η Βοιωτία και 38 η Φθιώτιδα.

Αυτό όμως που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία είναι η εικόνα που δείχνει το ιικό φορτίο σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Κρήτη. Τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων πραγματικά σοκάρουν για το διάστημα 8-14 Μαρτίου, καθώς δείχνουν αύξηση 1.000% στα Χανιά σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, 695% στον Αγιο Νικόλαο, 683% στο Ηράκλειο και 136% στο Ρέθυμνο! Σημαντικά αυξημένο είναι ωστόσο το ποσοστό και στην Αττική (87%), αλλά και την Θεσσαλονίκη (74%).

Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε και τα 3.600 κρούσματα

Η χθεσινή εικόνα έχει θορυβήσει τους επιστήμονες καθώς κάνουν δραματικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, που είπε στο Mega πως δεν αποκλείει να παρουσιαστεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα.

«Η δυναμική είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς. Και στα 3.600 κρούσματα προς το τέλος του μήνα. Αυτό που εμείς βλέπουμε από τις προσομοιώσεις, είναι κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή… Συνεχή αύξηση!» είπε.

Από την πλευρά του, ο Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, «χρέωσε» την δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε δραστηριότητες των προηγούμενων εβδομάδων, με μια υπερμετάδοση στον πληθυσμό, αναφέροντας πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας» και τονίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ