Πανεπιστήμια: Δεύτερη έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων για τον νέο Νόμο των ΑΕΙ - Στόχος να ληφθούν οριστικές αποφάσεις

Πανεπιστήμια: Δεύτερη έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων για τον νέο Νόμο των ΑΕΙ - Στόχος να ληφθούν οριστικές αποφάσεις

Συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι η νέα έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων για να εκφράσει άποψη επί του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ που προτείνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, ήδη οι Σύγκλητοι 7 πανεπιστημίων έχουν πάρει αποφάσεις κατά του νέου μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάντειο πανεπιστήμιο, Γεωπονικό, πανεπιστήμιο Κρήτης, Δημοκρίτειο Θράκης, Ιωαννίνων, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο).

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των διοικήσεων των πανεπιστημίων έχει ήδη ταχθεί με σκληρές ανακοινώσεις της κατά βασικών διατάξεων του νέου Νόμου και ειδικά του νέου μοντέλου διοίκησης των πανεπιστημίων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Το μοντέλο διοίκησης που προτείνεται

Το μοντέλο διοίκησης που προτείνεται, προβλέπει στην επανίδρυση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ, αλλά με διαφορετικό τρόπο από την πρώτη τους μορφή του 2011: Πλέον για την συγκρότηση τους, έξι καθηγητές θα εκλέγονται με ψήφους όλων των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού κάθε ΑΕΙ. Οι «έξι» θα επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί θα διαλέγουν μεταξύ των εσωτερικών μελών τον πρύτανη που θα είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου.

Οι Κοσμήτορες θα επιλέγονται και θα διορίζονται από το Συμβούλιο και δεν θα εκλέγονται από τους καθηγητές όπως συμβαίνει σήμερα. Οι αντιπρυτάνεις των ΑΕΙ θα επιλέγονται από τους πρυτάνεις τους, χωρίς καμία εκλογική διαδικασία. Οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ υποβαθμίζονται στην διαχείριση μόνο ακαδημαϊκών θεμάτων. Το σύστημα αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αρνητικές εντυπώσεις για την ευκολία με την οποία θα μπορούσε να «επιτρέψει» τις συναλλαγές και τις «συμμαχίες» στις διοικήσεις των ΑΕΙ, που χάνουν πλέον την δημοκρατική νομιμοποίηση της απευθείας εκλογής των πρυτανικών σχημάτων τους.

Το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ως και την Κυριακή 19 Ιουνίου, αλλά ως σήμερα έχουν κατατεθεί μόνο 1.163 σχόλια επι του περιεχομένου του.

Στο μεταξύ, πανεπιστημιακοί συγκεντρώνουν ήδη υπογραφές μεταξύ συναδέλφων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το θέμα του νέου νομοσχεδίου αλλά και για την ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ.

Για το θέμα έχουν ήδη συγκεντρωθεί 700 υπογραφές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS