«Πράσινο φως» από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Πράσινο φως» από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Πράσινο φως» στην ίδρυση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έδωσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Στη σχετική έκθεση επί του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει ότι «οι αρμοδιότητες τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και των παραβάσεων της εν γένει νομοθεσίας είναι αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας», και άρα της Αστυνομίας.


Η Επιστημονική Υπηρεσία σημειώνει ότι η εν λόγω ρύθμιση του Νομοσχεδίου που προβλέπει την ανάθεση σε σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικής αποστολής της προστασίας και ασφάλειας προσώπων και υποδομών στους χώρους των ΑΕΙ «στοιχεί προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» και υπογραμμίζει ότι είναι αρμοδιότητα του νομοθέτη το να διαρθρώνει το σύστημα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.

Η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βελτιώσεις αυτές είναι ήδη υπό επεξεργασία στο νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, στη μια το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με αίτημα την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, στα Προπύλαια.

Δείτε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής:

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS