Παπαζάχος: Δεν επηρεάζει ρήγματα στην Ελλάδα ο σεισμός στην Αλβανία

Παπαζάχος: Δεν επηρεάζει ρήγματα στην Ελλάδα ο σεισμός στην Αλβανία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ως προς το εάν ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο, ενώ απέδωσε τις μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, στις κακές κατασκευές των κτηρίων.

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο. Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα» τόνισε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

«Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.Χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε.

Απέδωσε δε τον ισχυρό σεισμό στη σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες «σπρώχνουν» η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβούνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα. Άλλους μεγάλους σεισμούς το ρήγμα του Δυρραχίου έδωσε το 1870 (6,7 Ριχτερ) και το 1926 (6,1 Ρίχτερ) εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Τέλος, για το αν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ