Υπό πειθαρχικό έλεγχο θα περάσουν η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων που άφησαν ελεύθερο υπό όρους τον Απόστολο Λύτρα, ύστερα από εντολή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.
«Αναφορικά με την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο δικηγόρο, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Νωρίτερα, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν ο γνωστός δικηγόρος να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, παρότι είχε ξυλοκοπήσει τη σύζυγό του, πράξη την οποία ομολόγησε.
Δικαστικές πηγές, προσπαθώντας να εξηγήσουν το σκεπτικό της απόφασης ανακριτή και εισαγγελέα για τον Απόστολο Λύτρα, ανέφεραν ότι στην απόφασή τους βάρυνε το ότι το θύμα υποστήριξε πως δεν είχε συμβεί ξανά περιστατικό βίας στο παρελθόν και πως η πρώην σύζυγός του, που τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία, είχε ανακαλέσει στο δικαστήριο.
Ο ίδιος ο κ. Λύτρας, εξερχόμενος της Ευελπίδων, κάνοντας δηλώσεις στους δημοσιογράφους παραδέχθηκε την πράξη του, ζήτησε συγγνώμη και υποστήριξε ότι θα ζητήσει ψυχολογική βοήθεια και υποστήριξη για να βρει τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς.
Μαρινάκης: Οι αποφάσεις των δικαστών ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη
Η απόφαση αυτή εισαγγελέα και δικαστή προκάλεσε συζήτηση, και το θέμα τέθηκε και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη κατά τη διάρκεια του briefing, με τον ίδιο να απαντά ότι, δυστυχώς, δεν μπορεί να κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
«Από εκεί και πέρα, υπάρχει η διάκριση των εξουσιών από τη στιγμή που αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να μιλήσει, ούτε τα κόμματα, ούτε μπορούμε να σχολιάσουμε μια απόφαση. Η προφυλάκιση ή μη είναι μια απόφαση του ανακριτή και της εισαγγελέως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αυτή την απόφαση. Οι αποφάσεις των δικαστών ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και όχι από την κυβέρνηση» είπε.
Η σύλληψη Λύτρα
To ζευγάρι το βράδυ του Σαββάτου φέρεται να είχε βγει για να δειπνήσει στα νότια προάστια. Κατά την επιστροφή στο σπίτι τους, στη διαδρομή φαίνεται ότι εκδηλώθηκε το βίαιο ξέσπασμα του ποινικολόγου κατά της συζύγου του.
Ακολούθως, η δικηγόρος σύζυγος του Απ. Λύτρα μετέβη σε ιδιωτική κλινική στα βόρεια προάστια, καθώς τα χτυπήματά της ήταν σοβαρά, ισχυριζόμενοι και οι δύο ότι έπεσε από τη σκάλα.
«Κλειδί» για την καταγγελία και τη μετέπειτα διαδικασία εις βάρος του Απόστολου Λύτρα ήταν οι κινήσεις του γιατρού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αντιλαμβανόμενος ότι τα τραύματα δεν συνάδουν με πτώση αλλά έχουν γίνει από ανθρώπινο χέρι, ρώτησε τη γυναίκα, ενώ ήταν οι δυο τους, αν τα χτυπήματα που είχε έγιναν από τον άνδρα που τη συνόδευε. Εκείνη έγνεψε καταφατικά και ο γιατρός, ως ώφειλε, κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλοντας περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
Η γυναίκα, που ήταν βαριά χτυπημένη, με κατάγματα στη μύτη, μαυρισμένα μάτια, εκχυμώσεις και πολλά τραύματα σε κεφάλι και πρόσωπο, δεν κατέθεσε μήνυση εις βάρος του συζύγου της και συντάχθηκε στον ισχυρισμό ότι έπεσε από τη σκάλα.
Ο Απόστολος Λύτρας συνελήφθη και η σύζυγός του, παρότι δεν τον μήνυσε, δέχθηκε να τοποθετηθεί η εφαρμογή panic button στο κινητό της.
Χθες ασκήθηκε εις βάρος του δικηγόρου κακουργηματική ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη, αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 5-15 ετών, όπως ανέφερε το πρωί ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θεόδωρος Μαντάς.
Η σύζυγός του χθες το απόγευμα, εν τω μεταξύ, καταθέτοντας εκ νέου στις ανακριτικές αρχές, περιέγραψε πλήρως τον ξυλοδαρμό της.
Παρ' όλα αυτά, σήμερα ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος, απόφαση για την οποία ανακριτής και εισαγγελέας θα περάσουν από πειθαρχικό έλεγχο, με εντολή της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.