Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Αθηνά από τη Β.Εύβοια -Εκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ.

Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Αθηνά από τη Β.Εύβοια -Εκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ.

Η κακοκαιρία «Αθηνά» χτύπησε τις πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας με συνέπεια νέες καταστροφές, αυτή τη φορά από το μεγάλο όγκο του νερού.

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας έζησαν ακόμη ένα δύσκολο βράδυ, αφού ο μεγάλος όγκος νερού από τις έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψε ολόκληρες περιοχές σε ποτάμια, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ χάθηκαν ακόμη και παραλίες, που ισοπεδώθηκαν από την ορμή των χειμάρρων.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία «Αθηνά» είναι τα χωριά Αγιά Αννα, Αχλάδι, Κοτσικιά και Ψαροπούλι, όπου οι ζημιές είναι μεγάλες, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο στα ΜΜΕ και στα social media για «ολοκληρωτική καταστροφή».

Μάλιστα, η πρόβλεψη του καιρού για σήμερα δεν είναι αισιόδοξη για τη Βόρεια Εύβοια, αφού οι βροχές και οι καταιγίδες θα επιμείνουν για ακόμη μία μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ποιες περιοχές στη βόρεια Εύβοια χτύπησε η κακοκαιρία Αθηνά

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ σημειώθηκαν και πολλές κατολισθήσεις, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Χαρακτηριστικό της καταστροφής είναι η διάλυση του παραλιακού μετώπου κοντά στην Αγία Αννα, ενώ τεράστια είναι η καταστροφή τόσο στο Αχλάδι, όσο και στον Κοτσικιά.

Στην παραλία Αχλαδίου, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ έχουν καταστραφεί και εξαφανιστεί τα πάντα. Η άσφαλτος έχει υποχωρήσει, ενώ ο δρόμος έχει χωριστεί στα δύο. Χείμαρρος δημιούργησε πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με αναφορές παρέσυρε ακόμη και ένα σπίτι.

«Εχουν πλημμυρίσει εκατοντάδες σπίτια, όλη τη νύχτα βγάζαμε κόσμο, από τις 2.30 το πρωί, βγάζαμε κόσμο από σπίτια. Χρειάστηκε να σπάσουμε και περιφράξεις από σπίτια για να βγάζουμε κόσμο. Μέχρι στιγμής από την εικόνα που έχουμε οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες», ανέφερε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπρουνιώτης, ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε πως από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.


Βόρεια Εύβοια: Εκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση, μπροστά στο σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά», ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την Βόρεια Εύβοια, δια στόματος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος βρέθηκε στην Αγία Αννα.

Όπως δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ, σύμφωνα με το evima, θα δοθεί νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια, ενώ σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται.

«Από την πρώτη στιγμή, με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

«Γλιτώσαμε από τη φωτιά, τώρα κοντέψαμε να πνιγούμε», λένε οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας δεν μπορούν να πιστέψουν την καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Αθηνά». Οπως είπαν στην κάμερα του ΣΚΑΪ, τέτοιο νερό δεν έχουν ξαναδεί. «Θα πνιγόμασταν, αν μέναμε εδώ το βράδυ», αναφέρει χαρακτηριστικά μια γυναίκα που προσπαθούσε να καθαρίσει το ισόγειο του σπιτιού της. «Γλιτώσαμε από τη φωτιά, τώρα κοντέψαμε να πνιγούμε».

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες», τονίζουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια.


Βόρεια Εύβοια: Εκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ

Έκτακτη χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για την Βόρεια Εύβοια, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά», ανακοίνωσε από την Αγία Αννα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ, σύμφωνα με το evima, θα δοθεί νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια ενώ σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται.

«Από την πρώτη στιγμή, με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.


Σε επιφυλακή οι αρχές

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στο νησί, ενώ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς είναι σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και όλες τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιηθούν περαιτέρω δυνάμεις, εφόσον χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα, στο πλαίσιο της επιφυλακής που έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις, από πλευράς Πυροσβεστικής βρίσκονται σε διασπορά οι δυνάμεις στην Βόρεια Εύβοια, ενώ συνδράμει η 1η ΕΜΑΚ και 7η ΕΜΑΚ με ομάδα Υποβρυχίων Διασώσεων και διασωστικές λέμβους, καθώς και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει θέσει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Περαιτέρω κλιμάκωση της κινητοποίησης, εφόσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, θα είναι άμεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.


Κακοκαιρία «Αθηνά»: Καταστροφές και στο Πήλιο -Προβλήματα στην Λάρισα

Η κακοκαιρία «Αθηνά» έπληξε και το Πήλιο, με καταστροφές να σημειώνονται στην Μακρυρράχη. Εξαιτίας της καταιγίδας, κομμάτι από το βουνό «ξεκόλλησε» και έπεσε σε κατοικημένη περιοχή. Το κομμάτι καταπλάκωσε ένα σπίτι και αυτοκίνητα. «Ενας όχθος αποκολλήθηκε από βουνό, πέρασε πάνω από την σκεπή του σπιτιού και έφτασε μέχρι το δρόμο προκαλώντας ζημιές και σε οχήματα που βρισκόταν κοντά», είπε στο GRTimes, ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως «τρία σπίτια στη Μακρυρράχη αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ένα στη Ζαγορά, ενώ υπάρχουν και σπίτια στο Ανήλιο τα οποία δεν έχουν υποστεί φθορές, όμως ανησυχούμε ιδιαίτερα γι’ αυτά διότι βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους και επικίνδυνα ρέματα. Ευελπιστούμε ότι το φαινόμενο θα σημειώσει ύφεση και ότι όλα θα πάνε καλά».


«Αυτή την ώρα ευτυχώς, τα φαινόμενα έχουν κοπάσει, το κεντρικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί, όμως οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες τόσο σε ορισμένες κατοικίες όσο και σε δρόμους. Ανήλιο, Ζαγορά και Μακρυρράχη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ελπίζουμε ότι δεν θα βρέξει άλλο για να μπορέσουμε αύριο να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών. Πάντως προβλήματα έχουμε και στο σύστημα της ύδρευσης και στους δρόμους, αλλά και στις αγροκαλλιέργειες των μήλων και των κάστανων» τόνισε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, νωρίς το βράδυ.

«Ευτυχώς οι παρεμβάσεις που κάναμε μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 2018 που μας πλήγωσαν πολύ, δεν έχουν πειραχθεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, ο όγκος της βροχής που έχει πέσει έχει δημιουργήσει καινούργιους χειμάρρους και αυτό δημιουργεί προβλήματα», πρόσθεσε.

pilio mpaza 0

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στην παραλιακή περιοχή του δήμου Αγιάς στην Λάρισα από την κακοκαιρία και την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε γύρω τις 12 μ.μ.. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίας, Αντώνης Γκουντάρας, στην περιοχή λόγω της βροχόπτωσης, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 30 σπίτια στα παράλια της περιοχής αλλά και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά.

Ο δήμαρχος Αγιάς σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά και πως ο δήμος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η Πυροσβεστική επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που είναι μεγάλες.

Πυροσβεστική: Δέχθηκε 165 κλήσεις λόγω της κακοκαιρίας «Αθηνά»

Μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων σε περιοχές της Επικράτειας, από τις 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι και τις 20:30 το βράδυ, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 165 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 145 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

  • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Ψαροπούλι και Αγία Άννα στην Εύβοια.
  • Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 26 κλήσεις εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 23 για κοπές δέντρων.
  • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχτηκε 72 κλήσεις, για κοπές δέντρων στις περιοχές: Καλαμάτα, Τριφυλία, Τρίπολη, Οιχαλία, Πύλο, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Άργος και Κόρινθο.
  • Οι Περιφέρειες, Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων δέχτηκαν 20 κλήσεις για κοπές δέντρων.


Meteo: Κακοκαιρία «Αθηνά»: Εριξε 700 χιλιοστά βροχής σε 72 ώρες στη Ζαγορά Πηλίου

Το μέγεθος της κακοκαιρίας «Αθηνά» και την ποσότητα βροχής που έριξε στην Ζαγορά Πηλίου σχολίασε σε ανάρτησή του το meteo.

Οπως σημείωσε, την Κυριακή 10/10/2021 η κακοκαιρία Αθηνά επηρέασε πολλές περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες για τέταρτη διαδοχική ημέρα, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα φαινόμενα παρουσίασαν πολύ μεγάλη διάρκεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης 07/10 έως το απόγευμα τις Κυριακής 10/10, ο αθροιστικός υετός που καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες ξεπέρασε τα 700 χιλιοστά, ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας.

Τόσο στο Πήλιο, όσο και στη Βόρεια Εύβοια, τα ισχυρά φαινόμενα παρουσίασαν έντονη τοπικότητα. Η τοπικότητα των φαινομένων αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο Πήλιο, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί στη Βόρεια Εύβοια, καθώς στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί. Περιπτώσεις όπως αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών, ανάγκη η οποία στη Βόρεια Εύβοια κρίνεται επιτακτική. Σε συνδυασμό με δεδομένα μετεωρολογικών δορυφόρων, υπάρχει δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία μέσα από την εγκατάσταση νέων σταθμών.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των συνολικών βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν το διήμερο Σάββατο 09/01 και Κυριακή 10/10/2021 (έως τις 16:00), ενώ με κόκκινο περίγραμμα περικλείονται οι καμένες εκτάσεις της Εύβοιας.

Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από πλημμύρες

Καμπανάκι για περιοχές, οι οποίες κινδυνεύουν από πλημμύρες, έκρουσε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, την ώρα που η κακοκαιρία «Αθηνά» προκαλεί δεκάδες προβλήματα σε περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι: πέντε περιοχές στην Εύβοια, η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή. Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια σήμερα» δήλωσε.

Λέκκας: Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. «Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά».

«Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση  να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», επισημαίνει ο Ευθύμιος Λέκκας.

Φωτογραφίες: magnesianews

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ