Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Πότε θα ανακοινωθεί το τρίμηνο πιστοποιητικό νόσησης

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού – Πότε θα ανακοινωθεί το τρίμηνο πιστοποιητικό νόσησης

Αισιοδοξία για τη συνέχεια προκαλεί η ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες, τόσο από ανεμβολίαστους που έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση όσο και από πλήρως εμβολιασμένους για την αναμνηστική.

Η αύξηση των εμβολιασμών παγώνει τη συζήτηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά δεν την ακυρώνει καθώς όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες. Επιστήμονες και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι η ανταπόκριση των πολιτών στο εμβόλιο θα συνεχιστεί αμείωτη προκειμένου να καταφέρουμε να χτίσουμε ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας έναντι της επικίνδυνης νέας μετάλλαξης Όμικρον, η οποία προς το παρόν αποτελεί γρίφο για την επιστημονική κοινότητα καθώς τα πρώτα ασφαλή δεδομένα για το προφίλ της θα υπάρχουν σε περίπου 10 ημέρες.

Η εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας, σε συνδυασμό με το αποτύπωμα στο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (διασωληνωμένοι αλλά και θάνατοι) θα είναι καταλυτικοί παράγοντες.

Η ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο lockdown και να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, οδήγησαν την κυβέρνηση στο να θέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τον οποίο απέρριπτε όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι σε σχέση με το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας.

Ωστόσο παραπέμπουν και στην συζήτηση που θα γίνει κεντρικά στην Ευρώπη, στις 16 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής, με πρωτοβουλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και στη Γερμανία όπου έχει ανοίξει συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

Μία πρώτη συζήτηση για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνει αύριο, στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Τα σενάρια για την επέκταση της υποχρεωτικότητας

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού:

Το πρώτο, να επεκταθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, ώστε να μην αποτελούν εστία διασποράς.

Το δεύτερο να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα ακόμη χαμηλότερα από τα 60 έτη, ενδεχομένως το όριο να είναι τα 50 χρόνια.

Ανακοινώσεις για τρίμηνη διάρκεια του Πιστοποιητικού Νόσησης

Μέσα στην εβδομάδα, μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αναμένεται η απόφαση για τη σύντμηση του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή υπάρχει η ισχυρή σύσταση της κυβέρνησης για όσους έχουν νοσήσει, να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό στους 3 μήνες (και όχι 6) μετά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS