Πώς θα σταματήσει η ΕΛ.ΑΣ τις εξορμήσεις εκτός Νομού το Πάσχα

Πώς θα σταματήσει η ΕΛ.ΑΣ τις εξορμήσεις εκτός Νομού το Πάσχα

 

Με εντατικούς ελέγχους, drones και μπλόκα σε κεντρικού οδικούς άξονες, η ΕΛ.ΑΣ θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις εξορμήσεις των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα εν όψει του Πάσχα.

Το επόμενο δεκαήμερο οι έλεγχοι από την αστυνομία αναμένεται να είναι πολύ αυστηροί, με τα μέτρα που θα λάβει να θυμίζουν σε σημαντικό βαθμό το περσινό Πάσχα. Θα είναι προσαρμοσμένα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής και θα έχουν μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τις κατά τόπους Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Τα αναλυτικά σχέδια είναι ακόμη σε προπαρασκευαστικό στάδιο, ωστόσο οι έλεγχοι αναμένεται να είναι αυστηροί ώστε να μην επιτραπεί στους απείθαρχους να βγουν εκτός Νομού.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, τόσο λόγω της επιδημιολογικής εικόνας, όσο και για να μην επεκταθεί η διασπορά του ιού σε νησιά και χωριά αλλά και να προστατευθούν τα ανοίγματα που ακολουθούν δηλαδή της εστίασης, των σχολείων αλλά και του τουρισμού.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα για το Πάσχα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας», είπε άλλωστε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.

Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια -Ανακοινώσεις σήμερα από Χαρδαλιά

Αυτό που θεωρείται σίγουρο για τα φετινά μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα, είναι πως οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα διόδια. Δεν θα επιτραπεί να βγουν εκτός Νομού οδηγοί χωρίς ξεκάθαρους λόγους (υγείας, αγροτικές εργασίες κτλ), ενώ  σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι δώσουν ψευδείς δηλώσεις μετακίνησης προκειμένου να ξεφύγουν και να κάνουν Πάσχα στο χωριό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες.

Σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν για το Πάσχα, αναμένεται να κάνει σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι οδήγησε στο Πάσχα στην πόλη

Οπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης «ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση» για τον περιορισμό μετακινήσεων το Πάσχα, «για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στην Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους, πλην όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν τη συγκυρία για να προστατεύσουμε περιοχές οι οποίες έχουν πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση».

Υπενθύμισε δε ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα -στα μεγάλα αστικά κέντρα- το Πάσχα θα είναι μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, «ξεκινώντας με το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο. Αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο μέχρι τις 11 το βράδυ και πιστεύω ότι και αυτό θα δώσει μία δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης σε μια κοινωνία η οποία αναγνωρισμένα είναι κουρασμένη» είπε, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι «είμαστε απολύτως βέβαιοι πια ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε γιατί το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. «Το 2021 δεν είναι 2020. Μπορεί να μην μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας ή στα νησιά μας, πλην όμως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν, έστω και με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες».

Το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα

Υπενθυμίζεται τέλος πως αλλάζει και το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Από τις 9 που ίσχυε ως τώρα, αυξάνεται κατά μία ώρα την Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο η κυκλοφορία θα είναι ελεύθερη ως 22:00, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται ως τις 21:00. Από τη Δευτέρα του Πάσχα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι στις 23:00.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS