Προς αναβολή το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου -Παράταση για εστίαση και σχολεία

Προς αναβολή το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου -Παράταση για εστίαση και σχολεία

Η πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας φαίνεται πως δεν θα επιτρέψει το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς και τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown

Μπορεί σήμερα να άνοιξαν κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων και αρχαιολογικοί χώροπι και όπως όλα έδειχναν θα έπαιρνε σειρά το λιανεμπόριο από την επόμενη εβδομάδα με τη μέθοδο του click away. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει και αναμένεται να πάρει παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Τα νέα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, το ΕΣΥ βρίσκεται στο «κόκκινο», με το υπουργείο Υγείας να προχωρά στην επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στελεχώσουν για τον επόμενο μήνα τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και πλέον δοκιμάζονται σκληρά από τον κορωνοϊό. Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως οι διασωληνωμένοι στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 674, ενώ κατέληξαν 41 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών
Με την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση φαίνεται πως παγώνει την αποσυμπίεση των μέτρων και περιμένει τις υποδείξεις των ειδικών. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα. Ωστόσο δεν αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μετατίθεται και το άνοιγμα εστίασης και σχολείων
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το σχεδιασμό για την σταδιακή άρση του lockdown και την επαναλειτουργία της εστίασης, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου. Ωστόσο τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστιάσης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί και όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται για αργότερα.

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια ωστόσο ο στόχος για άνοιγμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου φαίνεται πως δεν θα επιτευχθεί.

Η σοκαριστική εικόνα από τον Ευαγγελισμό
Η δύσκολη κατάσταση απεικονίζεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη φωτογραφία από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κατά την εφημερία το βράδυ της Κυριακής στον Ευαγγελισμό με ασθενοφόρα να έχουν κατακλύσει την είσοδο του μεγαλυτέρου νοσοκομείου της χώρας διακομίζοντας έκτακτα περιστατικά.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος με αφορμή και τη χθεσινή φωτογραφία τόνισε «νομίζω ότι η εικόνα τα λέει όλα». Πρόσθεσε ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και πως χθες, μέσα σε μερικές ώρες, τα θετικά και τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 100, ενώ σε μια μέση 24ωρη εφημερία φτάνουν περίπου τα 75.

Σταμπουλίδης: Αποθαρρυντική η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής για άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου
Στο άνοιγμα των κομμωτηρίων, των κέντρων περιποίησης νυχιών και των αρχαιολογικών χώρων από σήμερα, αλλά και στο ενδεχόμενο λειτουργίας της αγοράς αναφέρθηκε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μμιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», είπε ότι σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων, τονίζοντας ότι τους αρχαιολογικούς χώρους μπορούν να επισκεφτούν μόνο οι κάτοικοι του Δήμου στον οποίο βρίσκονται, ενώ για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών μπορεί να υπάρξει μετακίνηση σε κοντινούς δήμους για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών, πάντοτε με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται.

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι η απαγόρευση μετακινήσεων αφορά εν πολλοίς και την αποφυγή κινητικότητας και συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ είπε ότι έχουν προστεθεί λεωφορεία στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει επίταξη στον εν λόγω τομέα.

Είπε ακόμη ότι η απαγόρευση μετακινήσεων ιδιοκτητών και προς τα εξοχικά σπίτια που διαθέτουν εντάσσεται στο πλαίσιο αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ο Γ.Γ. Εμπορίου είπε ότι μελλοντικά οι αγορές μας από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή sms στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής, είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, όπως είχε εκτιμηθεί από την Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

Επιφυλακτικός ήταν ο κ. Σταμπουλίδης και σε ότι αφορά την λειτουργία κλάδων της αγοράς, όπως η Εστίαση, για την οποία υπάρχει η πρόβλεψη για λειτουργία των καταστημάτων μετά τα μέσα Απριλίου, με εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Γκίκας για κορωνοϊό: Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης
«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «όταν το σύστημα υγείας «αγκομαχάει», επιστρατεύουμε ιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς. Ο καθένας μας έχει έναν προσωπικό χάρτη επιθυμιών και εγώ θέλω να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με βάση και την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα», αναφέροντας ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες υπάρχει μικρή αύξηση ή κάμψη σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα.

Ο κ. Γκίκας υποστήριξε ότι τα μέτρα και το lockdown δούλεψαν, πιστεύω ότι τα μέτρα δούλεψαν και τώρα που έχουμε και μια αλλαγή ποιότητας, μια αναβάθμιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα δωρεάν self test που θα δοθούν σε κάθε πολίτη, ελπίζουμε σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης.

Βατόπουλος: Δύσκολα να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα -Τι είπε για τα σχολεία
Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε οτι το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

Βατόπουλος: Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει κινδύνους
«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος. 

Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών» επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. «Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.  

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «έχουμε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι». Για τα self test εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό. 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ