Προσεκτική άρση του lockdown επιδιώκει η κυβέρνηση: Αυτός είναι ο προγραμματισμός για το άνοιγμα σχολείων, click away και click in shop

Προσεκτική άρση του lockdown επιδιώκει η κυβέρνηση: Αυτός είναι ο προγραμματισμός για το άνοιγμα σχολείων, click away και click in shop

Οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν ξεκινήσει και το σχέδιο για την επαναλειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αρχίζει να οργανώνεται.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ξανακτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της επικράτειας. Η λειτουργία τους θα γίνει με κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, κυρίως των γονέων και των παππούδων, που συνοδεύουν τους μαθητές στις σχολικές τους μονάδες. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δε έχουν πάρει ακόμη το πράσινο φως για αυτό θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση, όπως έκαναν και στην περίοδο πριν τις γιορτές.

Την ίδια ώρα, θα ξαναλειτουργήσει το click away που δοκιμάστηκε κατά την εορταστική περίοδο, για να δώσει μια ανάσα στα καταστήματα λιανικής.

Το click in shop, δηλαδή η επίσκεψη στα καταστήματα με προγραμματισμένο ραντεβού, αναμένεται να λειτουργήσει κάποιες μέρες αργότερα για να διευκολυνθούν και τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε μέτρο θα αίρεται με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξει ραγδαία έξαρση του ιού και επιστρέψουμε σε συνθήκες αυστηρού lockdown.

Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, με κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης όπως είπε η υπουργός Υγείας Νίκη Κεραμέως.

«Θα εκδοθεί απόφαση για την κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης για δημοτικά και νηπιαγωγεία και αντίστοιχα αποχώρησης. Θα το ρυθμίζει ο διευθυντής με βάση την ιδιαιτερότητα κάθε σχολείου» είπε στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα όπως είπε η υπουργός θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

Επίσης θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι που έχουν τα σχολεία. «Υπάρχουν σχολεία με παραπάνω από μία είσοδο. Θα υπάρξει πρόβλεψη να χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι για τον ίδιο σκοπό» είπε.

Ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς

Η κ.Κεραμέως έκανε γνωστό ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς για να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14:00 έως τις 17:00.

«Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρξει μια εικόνα» είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Λιγότερη ύλη στις πανελλαδικές

Για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων η υπουργός σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση για τη μείωση της εκπαιδευτικής ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς όπως είπε, ήταν μια δύσκολη χρονιά.

Για τα Πανεπιστήμια είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για δια ζώσης μαθήματα, ενώ όπως είπε η υπουργός θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.

Ξεπαγώνει το click away

Για το «πάγωμα» του click away και την επαναλειτουργία του μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (5/1) ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Για λίγες ημέρες έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία του click away. Τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά κανονικά. Τα τρόφιμα και άλλα αγαθά που αλλοιώνονται δεν βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν περιορισμούς. Για λίγες ημέρες υπομονή. Το πάγωμα για μια εβδομάδα έγινε γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο υγειονομικό χώρο για να λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερη ασφάλεια. Η αγορά είναι κλειστή. Το click away είναι μια επιλογή που δώσαμε στις κλειστές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν ένα έσοδο πέρα από τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος. Περιορίζουμε την κινητικότητα και αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την υγειονομική ζώνη ώστε τα σχολεία να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο κ. Σταμπουλίδης στο Mega.

«Η βούληση είναι να επανέλθουμε στο όπως ήμασταν πριν το τελευταίο lockdown. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα. Τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές. Εχτές έγινε η συζήτηση για τα σχολεία. Καθημερινά συλλέγουμε δεδομένα, θα δούμε πώς κινείται η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε» σημείωσε.

«Είμαστε κλειστά. Οι περιορισμοί είναι σε ισχύ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και να είμαστε σε περιορισμό και να καλύψουμε τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες μας. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε έχουν και αυτές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όσο οδηγούμαστε στους μαζικούς εμβολιασμούς θα διευκολυνθούμε και θα παίρνουμε περισσότερες αποφάσεις. Δεν περιμένουμε ένα νούμερο, είναι σειρά παραμέτρων που καθορίζουν τις αποφάσεις. Βαδίζουμε με ασφάλεια σε μια διαδικασία που απέδωσε, το click away, συνεχίζουμε με αυτό και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα με προσοχή» δήλωσε.

«Το click in shop επί τους ουσίας είναι άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν υπάρχει σενάριο να λειτουργήσει από τη Δευτέρα. Δεν εφαρμόστηκε, είναι το επόμενο βήμα όταν έρθει η ώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ