Πρωτομαγιά: Λίγες οι συγκεντρώσεις λόγω κορωνοϊού -3.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Πρωτομαγιά: Λίγες οι συγκεντρώσεις λόγω κορωνοϊού -3.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Οπως είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση του lockdown στις 4 Μαΐου. Από την άλλη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς με την σειρά του αναφερόμενος στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις εργαζομένων τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ζωές».


«Υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά με καιρό πραγματικά ανοιξιάτικο. Όπως και το Πάσχα, θα περάσουμε την αυριανή μέρα διαφορετικά. Είτε στο σπίτι, είτε με μια βόλτα γύρω από αυτό, στο πλαίσιο αυτών που προβλέπονται. Επαναλαμβάνω ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας. Δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό, πόσο μάλλον στο χωριό», είπε στη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις που γίνονται κάθε χρόνο από πολιτικά κόμματα, από οργανώσεις και συνδικάτα λέγοντας: «Φέτος είναι αλλιώς. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα από όλα για τα ίδια τα μέλη τους και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θα σεβαστούν τη συλλογική προσπάθεια και τον αγώνα γιατρών, νοσηλευτών και όλων εκείνων που κάνουν τα πάντα για την αποφυγή διασποράς του ιού».

Ανησυχία για τις οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις

Ενδεικτικά για σήμερα έχουν προαναγγελθεί 17 συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ μάλιστα έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν 11 τουλάχιστον συγκεντρώσεις στην Αθήνα (Σκοπευτήριο Καισαριανής, Πολυτεχνείο). Μάλιστα το ΚΚΕ σε σχετική του ανακοίνωση έκανε λόγο ότι η απόφαση της κυβέρνησης «για μεταφορά της Πρωτομαγιάς είναι προσχηματική».

Την ίδια ώρα προγραμματισμένη είναι και μια μοτοπορεία των διανομέων, ενώ με ανάρτησή τους σε σελίδα αντιεξουστιατικού χώρου, αντιεξουσιαστές έχουν προαναγγείλει πορεία στις 11:00 το πρωί στα Χαυτεία στην οδό Σταδίου.

«Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κ.λ.π), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας», αναφέρει σε δικιά της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ.

«Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

«Το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι επίκαιρο και αναγκαίο να εκφραστεί με κάθε τρόπο σε όλο τον κόσμο», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας το οποίο προκήρυξε επίσης απεργία.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Πρωτομαγιά

Την ίδια ώρα, περίπου 3.000 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους της Αθήνας την Πρωτομαγιά προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τόσο σε συγκεντρώσεις, όσο και σε πολίτες που ενδέχεται να παραβούν τα μέτρα τα οποία όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα αρθούν από τις 4 Μαΐου.

Μετά την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα, η ΕΛ.ΑΣ θα συνεχίσει με ένα παρόμοιο πλάνο και την Πρωτομαγιά, ώστε να κερδηθεί και πάλι το στοίχημα με την τήρηση των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες.

Στην διάρκεια της ημέρας θα γίνονται περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα στην Αττική, μέτρο που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ και το Πάσχα. Πιθανή είναι η χρήση των drones και πάλι, ενώ θα γίνονται έλεγχοι σε Εθνικές Οδούς, Αττική Οδό, αλλά και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως οι Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος.

Παράλληλα, σε περιοχές που στην αργία «σφύζουν» από κόσμο, όπως παραλίες, πάρκα και βουνά, θα υπάρχει αστυνομική παρουσία, ώστε να αντιμετωπιστεί κι εκεί τυχόν συνωστισμός.

«Χειρόφρενο» σε Προαστιακό και ΗΣΑΠ -Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Χωρίς Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) και Προαστιακό θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ, ανήμερα της Πρωτομαγιάς. Οπως έκαναν γνωστό οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, θα συμμετέχουν στην σημερινή απεργία, μετά από την απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου. Στην απεργία θα συμμετέχουν μάλιστα και οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς ο Προαστιακός θα μείνει επίσης ακινητοποιημένος, ενώ δεν θα γίνει κανένα δρομολόγιο τρένων.

Στην σημερινή απεργία θα συμμετέχουν και οι υπάλληλοι του ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη, που σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως διεκδικούν «υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διατήρηση κα διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ανασυγκρότηση του στόλου λεωφορείων και τήρηση και εφαρμογή συμβατικών υποχρεώσεων της εργοδοσίας».

Κανονικά το Μετρό- Δεν θα γίνουν δρομολόγια προς Αεροδρόμιο

Αντίθετα, κανονικά θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα δρομολόγια του Μετρό στις γραμμές 2 και 3, όπως και τα δρομολόγια σε λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ, μετά την απόφαση των σωματείων τους. «Η ημέρα μνήμης και τιμής φέτος εορτάζεται με διαφορετικό τρόπο λόγω του κορωνοϊού», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, δεν θα γίνονται δρομολόγια στην γραμμή 3 του μετρό από την Δ. Πλακεντίας προς το αεροδρόμιο και αντίστροφα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS