Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα: Πώς έγινε η άσκηση – Έκαναν κλειστή στροφή σε πολύ χαμηλό ύψος πριν τη συντριβή

Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα: Πώς έγινε η άσκηση – Έκαναν κλειστή στροφή σε πολύ χαμηλό ύψος πριν τη συντριβή

Mε αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού και κυβερνήτη του αεροσκάφους

Μουδιασμένη είναι η κοινή γνώμη μετά την πτώση του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροποίας F-4E Phantom II στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας στη θάλασσα ανοιχτά από το Κατάκολο Ηλείας.

Οι δύο χειριστές του Phantom, ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης 31 ετών που ήταν ο κυβερνήτης και ακόμη αγνοείται έπειτα από την συντριβή του F-4 στη θάλασσα και ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας 29 ετών, συγκυβερνήτης που εντοπίστηκε νεκρός είχαν απογειωθεί στις 10:15 της Δευτέρας από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Μάλιστα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού και κυβερνήτη του αεροσκάφους, Στάθη Τσιτλακίδη από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας, προς αναζήτηση σημείων ζωής.

Οι χειριστές του, λοιπόν, μαζί με ακόμη ένα διθέσιο Phantom ομοίου τύπου επρόκειτο να κάνουν άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος στα 300 πόδια δηλαδή.

Μάλιστα, πολύ συχνά τα μαχητικά πετούν πολύ πιο χαμηλά από τα 300 πόδια -δηλαδή 100 μέτρα- ώστε οι συνθήκες του γυμνασίου να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθοφανείς.

Πώς έγινε η άσκηση

Σε ασκήσεις «χαμηλής ναυτιλίας», όπως αυτή που έκαναν το πρωί της Δευτέρας πάνω από τη θάλασσα ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας, τα Phantom πετούν χωρίς πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων, ώστε να έχουν το περιθώριο για παραπάνω ελιγμούς και να μπορούν να στρίβουν καλύτερα. Οι πιλότοι σε αυτές τις ασκήσεις δέχονται περισσότερα G στο σώμα τους, ίσως σχεδόν όσα «τραβούν» σε εναέρια μάχη.

Ωστόσο, στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου, 15 λεπτά μετά την απογείωσή τους από τη βάση της Ανδραβίδας, ο σμηναγός Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Τουρούτσικας για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κατέπεσαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα το Phantom τους να συντριβεί. Λίγες ώρες αργότερα, ο συγκυβερνήτης ανακηρύχθηκε νεκρός, από κάποιο εύρημα που πιστοποίησε ότι έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του F-4. Παράλληλα, οι έρευνες για τον σμηναγό Τσιτλακίδη θα συνεχιστούν μέχρι να συμπληρωθούν 72 ώρες από την συντριβή του Phantom, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα.

Δεν είναι ακόμη σαφές, αν οι πιλότοι κατάφεραν τελευταία στιγμή να κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες  οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το Φάντομ πριν την συντριβή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δευτερόλεπτα πριν το F-4 Phantom πέσει στη θάλασσα οι πιλότοι του μαχητικού έκαναν κλειστή στροφή κινούμενοι σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη αναμένεται να δώσουν οι πιλότοι του «bravo 1», δηλαδή του προπορευόμενου Phantom που είχε το ρόλο του αρχηγού του ζεύγους στην επιτροπή διερεύνησης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS