Από το Σάββατο μουσική και από 1η Ιουλίου τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας

Από το Σάββατο μουσική και από 1η Ιουλίου τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας

Την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά δίχως αυτό να σημαίνει πως η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί παρελθόν, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας ο υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλίας έδωσε το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος ολοένα και περισσότερων δραστηριοτήτων των προσεχές διάστημα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με δεδομένους τους δείκτες του τελευταίου 7ημέρου και έπειτα από τις αποφάσεις που πήρε η επιτροπή των επιδημιολόγων στη σημερινή συνεδρίασή της, αλλάζουν τα παρακάτω:

  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) επεκτείνεται κατά 1 ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.
  • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
  • Επίσης, από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Από την ίδια ημερομηνία (δηλαδή το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 6 το πρωί) αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ..

Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Επιπρόσθετα, από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων, αυξάνεται σε 300 άτομα, από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.

Σημειώνεται πως από την 1η Ιουλίου μπαίνει οριστικά τέλος και στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Τι αποφασίστηκε για τις εμποροπανηγύρεις

Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί και θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτικής και δικαιοσύνης, που απασχόλησαν σήμερα την επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.

«Η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη, μας επιτρέπουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην άρση κάποιων επιπλέον περιοριστικών μέτρων. Η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε γωνιά της χώρας είναι καθημερινή, είναι διαρκής και όταν οι δείκτες συναντούν τους στόχους μας, τότε προχωράμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ωστόσο προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ - χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες - παραμένει και αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες «αφήνουμε σταδιακά πίσω μας κάποια περιοριστικά μέτρα, που εδώ και καιρό αποτελούσαν κομμάτι αυτής της ιδιότυπης καθημερινότητάς μας», ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί. Παράλληλα κατέστησε σαφές, ότι χρειάζεται ακόμα επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων από όλους, όπως συνέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Χαρδαλιάς: «Ο ιός είναι εδώ»

«Ο ιός είναι ακόμα εδώ, 381 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι ενώ σήμερα ακόμη 15 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Και γνωρίζουμε πια καλά, ότι κάθε αβλεψία μας, κάθε στιγμιαία απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλούς άλλους. Γνωρίζουμε όμως καλά και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας: με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, που αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, και το χτίσιμο - μέσω του εμβολιασμού - του τείχους ανοσίας, που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά, σταδιακά όμως, την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS