Σαντορίνη: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα - Ο θόρυβος που προκαλεί ανησυχία

Σαντορίνη: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα - Ο θόρυβος που προκαλεί ανησυχία

Ανησυχία προκάλεσε η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα της τελευταίες ώρες στη Σαντορίνη σε συνδυασμό με το βουητό που ακούγονταν τη νύχτα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) κάνει λόγο για αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει και μία πιθανή διέγερση του ηφαιστείου.

«Ακούγεται κάποιος θόρυβος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.

«Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» αναφέρει από την πλευρά του ο γεωφυσικός και σεισμολόγος, Luis Donoso.

Καραστάθης: Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι

Ωστόσο, ο δρ. Βασίλης Καραστάθης διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε τι συμβαίνει. Μιλώντας στο Action24 είπε ότι την ώρα που συνέβαινε το φαινόμενο είχαν συνάντηση οι εμπλεκόμενοι σεισμολόγοι μεταξύ τους και το βίωσαν σε πραγματικό χρόνο, βλέποντας σε οθόνες τις κυματομορφές.

«Κακώς φοβήθηκαν κάποιοι. Το αναλύσαμε εκείνητην ώρα και είδαμε ότι επρόκειτο για πολλούς μικρούς σεισμούς. Αλλά δημιουργήθηκε μια αίσθηση ότι υπήρχε ένα είδος θορύβου ηφαιστειακής δραστηριότητας, volcanic tremor λέγεται αυτό. Είναι κάποιο σεισμικό σήμα πολύ χαμηλής συχνότητας το οποίο εμφανίζεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν ήταν τέτοιο. Ήταν πολύ πυκνή σειρά σεισμών» εξήγησε ο κ. Παπαστάθης. Στη συνέχεια είπε ότι θέλουμε να δούμε να αποκλιμακώνεται ο σεισμικός κίνδυνος. Το βλέπουμε να συμβαίνει αλλά θέλουμε να παγιώνεται» συμπλήρωσε.

Τι έλεγε ο Λέκκας για το βουητό

Πάντως, το βουητό δεν είναι πρώτη φορά που ακούγεται. Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας είχε εξηγήσει προ ημερών ότι είναι αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού και προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό», είχε πει στο Mega για να προσθέσει: «Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σεισμοί 4 Ρίχτερ τα ξημερώματα ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη

Τα ξημερώματα έγινε ένας ακόμη σεισμός 4 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη.

Συμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 05:37 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:18, σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

ΕΚΠΑ: Πάνω από 100 δονήσεις και την Πέμπτη

Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ κατέγραψε πάνω από 100 σεισμούς και την Πέμπτη στις Κυκλάδες.

Ωστόσο, το στοιχείο που ξεχωρίζει από τη χθεσινή δραστηριότητα είναι ότι δεν υπήρξε σεισμός άνω των 4,4 Ρίχτερ, ενώ την ίδια στιγμή δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις συνεχούς μικροσεισμεικότητας, όπως τις προηγούμενες ημέρες.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως χθες οι δονήσεις περιορίστηκαν σε μία περιοχή 10-12 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 17,500 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 15,400 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,000 σεισμοί, με ~190 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 16 σεισμούς με Μ³4.0, και 5 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.0.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 13η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 2 με μεγέθη M≥4.0 και κανένας (0) με Μ≥4.5. Οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί, με μέγεθος 4.4, εκδηλώθηκαν στις 17:40:09 και 17:42:22 (τοπική ώρα).

Η κατανομή των επικέντρων περιορίζεται κυρίως σε μια περιοχή μήκους 10-12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπου έχουν εντοπιστεί και οι ισχυρότεροι σεισμοί.

Κατά την 13η Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις συνεχούς μικροσεισμικότητας, διάρκειας ~1-2 ωρών, οι οποίες εμφανίζονταν συχνά όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρατηρείται γενικά πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ