Σε ρυθμούς καλοκαιριού και οι εμβολιασμοί: Πότε θα αυξηθούν, τι θα γίνει με την τρίτη δόση εμβολίου

Σε ρυθμούς καλοκαιριού και οι εμβολιασμοί: Πότε θα αυξηθούν, τι θα γίνει με την τρίτη δόση εμβολίου

Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών αναμένεται να σημάνει και την αύξηση στους ρυθμούς των εμβολιασμών στη χώρα μας, τη στιγμή που σε πλήρη εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός και για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Χθες η μέρα έκλεισε με περισσότερους από 46.000 εμβολιασμούς, αριθμός αρκετά μειωμένος σε σχέση με αυτούς που διεξάγονταν το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 10.634.825 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.741.571πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση.

Επίσης, περισσότεροι από 5.231.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 49% στο γενικό πληθυσμό και 58% στον ενήλικο πληθυσμό.

Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 40.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες, 110.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Όπως εξήγησε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πτώση στους εμβολιασμούς παρατηρείται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και σίγουρα οφείλεται στο καλοκαίρι και ήταν αναμενόμενη. «Ευελπιστούμε τις επόμενες μέρες , μετά τις 15 Αυγούστου, να ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού να μπαίνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα», είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στον εμβολιασμό εφήβων (15-17 ετών) και είπε ότι μέχρι στιγμής 33.000 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού και περίπου 5.300 παιδιά (12-14 ετών) έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας τονίζοντας ότι δίνει έμφαση στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 ατόμων με κινητικά προβλήματα, πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ειδικών πληθυσμών και εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού και μέχρι στιγμής (η πλατφόρμα άνοιξε στις 20 Ιουλίου) έχουν κάνει αίτηση 3200 πολίτες και έχει γίνει ήδη εμβολιασμός σε 725 πολίτες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι την Δευτέρα αναπτύχθηκαν 46 ομάδες κινητών συνεργείων στην επικράτεια, που εμβολίασαν περισσότερα από 300 άτομα και η δυναμικότητα αυτή θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Νέο επιχειρησιακό σκέλος για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία
Παράλληλα αναπτύσσονται κινητά συνεργεία και για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και ήδη έχουν εμβολιαστεί, περισσότεροι από 6000 πολίτες. Ταυτόχρονα είπε, αναπτύσσονται δράσεις και για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα αναπτυχθεί νέο επιχειρησιακό σκέλος που θα αφορά την διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό, είτε θα μεταβεί κινητό συνεργείο στην μονάδα, είτε θα διευκολυνθεί ο συντονισμός των ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τι θα γίνει με την τρίτη δόση εμβολίου
Ένα ακόμα ζήτημα που εξετάζει η επιτροπή εμβολιασμών είναι το τι θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου, με τη χώρα μας να αναμένει την τοποθέτηση του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων) πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση.

Μιλώντας για το θέμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τη Δευτέρα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος εκτίμησε πως την τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται πως έχουν ανάγκη μεταμοσχευμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι και ηλικιωμένοι που έχουν φθίνουσα ανοσιακή απάντηση και για να αυξηθεί σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο, χρειάζεται μια επαναληπτική δόση.

«Όπως πιθανώς κάτι τέτοιο να χρειαστεί για τους υγειονομικούς, οι οποίοι έχουν καλύψει το διάστημα των 6-9 μηνών ανοσίας από το εμβόλιο κι εκτίθενται σε υψηλά ιικά φορτία. Αυτά θα συζητηθούν από την Επιτροπή μες στον Αύγουστο», συμπλήρωσε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, έχει σημειώσει άλλωστε για το θέμα στο παρελθόν πως «οι ανοσοκατεσταλμένοι ή τα άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας» τα οποία «έχουν μειωμένη ανοσιακή απάντηση σε σχέση με κάποιον που είναι 40 ετών, άρα σας δίνω πάνω-κάτω και τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε όσον αφορά την τρίτη δόση».

Ετοιμοι επιχειρησιακά για την χορήγηση τρίτης δόσης
Σε σχετική ερώτηση για την τρίτη δόση εμβολιασμού απάντησε και ο κ. Θεμιστοκλέους λέγοντας ότι το σύστημα επιχειρησιακά είναι έτοιμο να υποδεχτεί την τρίτη δόση, στο τέλος του μήνα, ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει. Εξήγησε ότι τις κατευθυντήριες οδηγίες για την τρίτη δόση θα τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα κινηθεί σε τρεις άξονες όπως και άλλες χώρες:

-ανάλογα με την ηλικία
-ανάλογα με τον χρόνο του εμβολιασμού και
-ανοσοκατασταλμένοι

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ