Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων – Οι εισηγήσεις των ειδικών για μάσκες, εστίαση και μετακινήσεις

Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων – Οι εισηγήσεις των ειδικών για μάσκες, εστίαση και μετακινήσεις

Με «φόντο» την «εκτίναξη» των νέων κρουσμάτων κοροναϊού, την επιβράδυνση των εμβολιασμών και τη «χαλάρωση» που παρατηρείται ως προς την τήρηση των μέτρων, θα συνεδριάσουν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Με βάση τα νέα επιδεινωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, οι επιστήμονες της Επιτροπής αναμένεται να εισηγηθούν μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για την σταθεροποίηση της κατάστασης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε χθες τα 1.800, με το 59% αυτών να εντοπίζονται στην Αττική, το 1/5 εκ των οποίων στον νότιο τομέα.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πάρτι που διοργανώνονται σε υπαίθριους χώρους, όπως μπαρ και beach bar, με χιλιάδες νέους να διασκεδάζουν μέσα στον απόλυτο συνωστισμό.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει το 3%, έχοντας διπλασιαστεί σε λίγες ημέρες, ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης Covid-19, Rt, «αγγίζει» το 1 - δηλαδή 100 άτομα θετικά μπορούν να κολλήσουν άλλα 100- έχοντας ανεβεί επίσης σε λίγες ημέρες από το 0,80.

Ποια μέτρα θα εισηγηθεί η Επιτροπή
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εισήγηση για την επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες.

Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λάβει σωστά το μήνυμα για τη χρήστη της μάσκας.

Επίσης, οι ειδικοί πρόκειται να ζητήσουν αυξημένο έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα self tests, ειδικά για τους νέους πολίτες στους οποίους εντοπίζονται και τα περισσότερα περιστατικά.

Επιπλέον, πιθανή είναι η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού μοριακού ή rapid τεστ για όσους δεν έχουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου (και έχουν παρέλθει 14 ημέρες) και για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για το εάν, πέρα από αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και μεικτοί χώροι, ή αν η κυβέρνηση θα πάρει πίσω τις εξαγγελίες της με φόντο τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, από 15 Ιουλίου να λειτουργούν αποκλειστικά αμιγείς χώροι και όχι μεικτοί.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή θα εισηγηθεί, σε ότι αφορά την εστίαση, να επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους να εισέρχονται και να εξυπηρετούνται μόνο εμβολιασμένοι πελάτες, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, άφησε να εννοηθεί ότι λογικά θα υπάρξει σχετική εισήγηση, λέγοντας ότι εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα βγάλει και από τη δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες σχετικά με τη χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων τους.

Τέλος, στο τραπέζι παραμένει και η επιβολή τοπικών περιορισμών και lockdown, αν σε κάποιες περιοχές παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων.

Οι ειδικοί δεν φαίνεται, εν τω μεταξύ, να έχουν αποφασίσει να χαρακτηρίσουν ακόμη «κόκκινη» κάποια περιοχή, που αυτόματα θα σήμαινε μέτρα όπως: απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς αναπαραγωγή μουσικής, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, εμποροπανήγυρεις, live πάρτι, καθώς και απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS