Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές καθώς οι Κυκλάδες εξακολουθούν να βρίσκονται στον «χορό» των Ρίχτερ. Ήδη έχει καταρτιστεί ένας ειδικός χάρτης προληπτικών μέτρων, ενώ και αύριο, Δευτέρα, αναμένεται ειδική συνεδρίαση επί του θέματος.
Προτείνεται, δε, τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, προτείνεται στους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, όπως και να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Σημειώνεται ότι αργά το μεσημέρι, νέα δόνηση καταγράφηκε στη Σαντορίνη, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης καταγράφεται 19 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 14,1 χιλιόμετρα. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση επίσης στα 4,7 Ρίχτερ.
Στο μεταξύ, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σεισμοί: Οι πρώτες σκηνές στη Σαντορίνη
Τοποθετήθηκαν οι πρώτες σκηνές σε ανοιχτούς χώρους στη Σαντορίνη
Σεισμογράφος αναμένεται να τοποθετηθεί αύριο στην περιοχή Άνυδρος της Αμοργού, μιας και εκεί φαίνεται να εντοπίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός που σημειώθηκε στις 14:55 ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 21 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις
Στο μεταξύ, σε μία από τις τελευταίες αναρτήσεις του, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Ευτυχώς, η σεισμική δράση εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά» τόνισε ειδικότερα, στο σχόλιό του στο Facebook.
Συνεδρίαση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα - σύμφωνα και με την ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια - από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
- Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
- Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (http://oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (http://civilprotection.gr).
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) February 2, 2025
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής…
Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Όλες οι ενέργειες
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:
- Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Θήρα.
- Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ.
- Σήμερα έφτασε στη Σαντορίνη ελικόπτερο Bell ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
Η αυτοψία Λέκκα
Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής στο νησί της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή.
Συστήνεται οι πολίτες να μην διαμένουν παλαιά κτήρια, σε περίπτωση ισχυρής δόνησης να μην πλησιάζουν τις ακτές, να μην πανικοβάλλονται και να υπακούουν στις Αρχές.
Ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 5,5 Ρίχτερ», διαχωρίζοντάς την έτσι κατηγορηματικά από τον μεγάλο σεισμό της Ιερισσού, 7,1 Ρίχτερ το 1932.
«Στην ακραία του περίπτωση η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη περιοχή μπορεί να δώσει μέχρι και 5 με 5,5 Ρίχτερ, μια δόνηση που δεν μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στο νησί της Σαντορίνης», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ευθύμης Λέκκας.
Ταξιδιωτική οδηγία από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών
Ταξιδιωτική οδηγία για σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
#Greece Greek authorities advice for Santorini (Thira) and Amorgos, following increased seismic activity. Schools closed on 3 Feb and advice to avoid large indoor gatherings and ports of Amoudi and Old Port (Paleos Limenas) in the area of Fira. https://t.co/tyZ679oyCf pic.twitter.com/lEDJNgQ8kV
— FCDO Travel Advice (@FCDOtravelGovUK) February 1, 2025
Σε αυτήν αναφέρεται πως «οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, ενώ συνίσταται στους πολίτες να μην παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν τα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα (Παλαιός Λιμένας) στην περιοχή των Φηρών».
Τούρκος Καθηγητής προειδοποιεί: Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί στη Σαντορίνη
Ο Τούρκος καθηγητής της Γεωφυσικής, Όβγκουν Αχμέτ Ερτσάν, πήρε θέση για τις σεισμικές ακολουθίες που συμβαίνουν στη Σαντορίνη, τις τελευταίες μέρες και για τους φόβους που έχουν διατυπωθεί για το ηφαίστειο στο νησί.
Σε ανάρτησή του στο X γράφει: «Στην επιστήμη της Γεωφυσικής, υπάρχουν οι εξής ενδείξεις ηφαιστειακών εκρήξεων:
- Ρηχός σεισμός και καταιγίδες μικροσεισμών
- Εκπομπές αερίων
- Θόρυβοι από το έδαφος
- Διόγκωση του εδάφους
Στη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί τρεις από αυτές τις ενδείξεις. Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, η έκρηξη μπορεί να μην συμβεί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να καθυστερήσει για μία εβδομάδα, έναν χρόνο ή να μην συμβεί ποτέ. Στη Σαντορίνη έχουν σημειωθεί ηφαιστειακές εκρήξεις τον 16ο αιώνα και το 1600 π.Χ.
Παρόμοιες γεωφυσικές ενδείξεις παρατηρούνται και στην Τουρκία, στα ηφαίστεια Τεντουρέκ και Αραράτ.