Σεισμός στην Εύβοια: Περισσότεροι από 80 μετασεισμοί – Οι νεότερες εκτιμήσεις των επιστημόνων

Σεισμός στην Εύβοια: Περισσότεροι από 80 μετασεισμοί – Οι νεότερες εκτιμήσεις των επιστημόνων

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 80 μετασεισμοί

 Την εξέλιξη του φαινομένου στην Εύβοια, το οποίο ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης με τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ και κορυφώθηκε το βράδυ με τον σεισμό των 5 Ρίχτερ, παρακολουθούν οι σεισμολόγοι. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 80 μετασεισμοί.

Σεισμός στην Εύβοια: Ο Εγκέλαδος ξύπνησε – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα, Τετάρτη, το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 5 Ρίχτερ. Όλη τη νύχτα, είπε, είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2 Ρίχτερ. Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα έγινε αισθητή στην Αττική, καθώς πρόκειται για οριζόντιο ρήγμα με κατεύθυνση προς Αθήνα. «Το ρήγμα αυτό δεν έχει δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό, άντε να δώσει 5,3, έτσι πιστεύω» σχολίασε και πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει πολύ μικρές διαστάσεις για να επηρεάσει άλλα ρήγματα». Κάλεσε, δε, τους κατοίκους της Εύβοιας να αποφεύγουν τα παλιά πέτρινα σπίτια, ειδικά αν έχουν ρωγμές.

Από την πλευρά του, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, η κατάσταση αξιολογείται και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός αυτός των 5 Ρίχτερ. Ο ίδιος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «τo πρωί της Τρίτης έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τα 5 Ρίχτερ συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος». Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας χθες το βράδυ στο kathimerini.gr, είπε ότι η δόνηση των 5 Ρίχτερ «προέρχεται από το ίδιο ρήγμα με το πρωί» κι ότι ο σεισμός ήταν «αρκετά ισχυρός, πιο αισθητός από το πρωί».

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια: Είμαστε σε πορεία προς το άγνωστο 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στον νέο σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου. «Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Χθες, μιλώντας στο kathimerini.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι «είμαστε σε πορεία στο άγνωστο. Πρέπει να περάσουν 2-3 μέρες για να εφησυχάσουμε. Αν και δεν μας ανησυχεί κάτι, έχει περιπλεχθεί η κατάσταση». Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, έκανε λόγο για αυξητική διαδικασία σε μεγέθη Ρίχτερ. «Μπορεί να έρθει και μεγαλύτερος σεισμός ακόμα, αλλά είναι μικρή η πιθανότητα», είπε και πρόσθεσε: «Είναι επιφανειακό το συγκεκριμένο ρήγμα και η Αττική είναι στην κατεύθυνση του, που σημαίνει ότι η ενέργεια έρχεται προς τα εδώ». Συμπλήρωσε ότι «είναι μια περιοχή χωρίς ιστορικό σεισμικότητας».

Ο καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κύριος σεισμός, έχουμε φαινόμενο σε πλήρη ακολουθία, σε πλήρη εξέλιξη. Πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί οι κάτοικοι με τα παλιά κτίρια. Η περιοχή μας είναι παντελώς άγνωστη», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε αναμονή και σκεπτικοί ως προς το τι θα δώσει η περιοχή».

Κλειστά σχολεία στην Εύβοια

Ανάστατοι ήταν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια έπειτα από τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τρίτης (29/11). Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να μείνουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα είτε να μεταφερθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ οι δήμαρχοι Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, με αποφάσεις τους κρατούν κλειστά και για σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικές μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ