Κορωνοϊός: Πλησιάζει η κατάργηση των πιστοποιητικών και των self test στους μαθητές - Συνεδριάζουν οι ειδικοί - Πώς θα εορταστεί το Πάσχα

Κορωνοϊός: Πλησιάζει η κατάργηση των πιστοποιητικών και των self test στους μαθητές - Συνεδριάζουν οι ειδικοί - Πώς θα εορταστεί το Πάσχα

Στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα αποφασιστεί το πλάνο για την «απελευθέρωση» από τα μέτρα προστασίας που επέβαλε το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.

Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που είχε σχεδιαστεί συνολικά από το υπουργείο Υγείας και είχε παρουσιαστεί προς μελέτη και αξιολόγηση στην Επιτροπή στο τέλος Μαρτίου.

Έτσι λοιπόν, αναμένεται να δοθεί «πράσινο φως» από την πλευρά των επιστημόνων και κατόπιν θα ανάψει αμέσως και το φως για τις τελικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, πιθανότατα αύριο ή μεθαύριο.

«Αυτό το οποίο εξετάζεται εδώ και δύο εβδομάδες στην Επιτροπή και υπάρχει μία κατ’ αρχήν τοποθέτηση των μελών, είναι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα συνολικό πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά με κάποιους άλλους όρους» είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Επανεξέταση των μέτρων από το Φθινόπωρο

Από την Πρωτομαγιά και για τους επόμενους τέσσερις μήνες τα βασικά μέτρα που μας συνοδεύουν ακόμη, δηλαδή η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες και οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κοροναϊό σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ στους μαθητές, θα ανασταλούν και θα επανεξεταστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τη μάσκα θεωρείται λιγότερο περιορισμός και κυρίως μέτρο ατομικής προστασίας. Οι ειδικοί είναι πολύ συγκρατημένοι σε σχέση με τη μη χρήση μάσκας ιδίως στους εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. «Στη μάσκα μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, δεν χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις» έδωσε χθες το στίγμα της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας για την αξία και την προστασία της μάσκας.

Ο εορτασμός του Πάσχα

Αναφορικά με το Πάσχα και τον εορτασμό αυτού, θα γίνει με τους υγειονομικούς όρους που συνεχίζει να επιβάλλει ο κοροναϊός.

Η διατήρηση της προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, πχ στην περιφορά του Επιταφίου ή την Ανάσταση και τα αρνητικά διαγνωστικά τεστ πριν από τις επαφές μας με ευάλωτα ή ηλικιωμένα άτομα είναι τα δύο προαπαιτούμενα που θα διασφαλίσουν ότι οι ημέρες του Πάσχα δεν θα πυροδοτήσουν νέα έξαρση της πανδημίας.

Οι καλές καιρικές συνθήκες που προοιωνίζονται οι εαρινές εβδομάδες που ακολουθούν και η μετατόπιση των κοινωνικών επαφών από τους κλειστούς σε εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τα υγειονομικά μέτρα της μάσκας και των τεστ αναμένεται να συμβάλλουν περαιτέρω στην αποκλιμάκωση της επιδημίας. «Υπάρχει η αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι αυτομάτως θα υπάρξει ένα «φωτεινό παράθυρο» ως προς την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Επιμένουν οι σκληροί δείκτες

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Απριλίου είναι βελτιωμένα και επιτρέπουν να διανυθεί με ασφάλεια η πορεία, μέχρι τέλος του μήνα χωρίς να υπάρχει ανησυχία για τυχόν πισωγυρίσματα. «Αγκάθι» στον έλεγχο της πανδημίας αποτελεί ο υψηλός αριθμός των απωλειών. Ο σκληρός δείκτης των θανάτων παραμένει «άκαμπτος» καθώς σε ημερήσια βάση είναι αρκετές δεκάδες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ