Σχολεία: Ετσι θα ανοίξουν τη Δευτέρα -Τι θα ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σχολεία: Ετσι θα ανοίξουν τη Δευτέρα -Τι θα ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας τόνισε ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τρόπο ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Η βούληση της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Το πρωτόκολλο των τελευταίων τεσσάρων μηνών λειτούργησε άψογα. Με τον ίδιο τρόπο, τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφαλή τρόπο και με αυξημένα τεστ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η κ. Κεραμέως τόνισε πως «έχει τονιστεί η μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων».

Αναφερόμενη στην εντατικοποίηση των ελέγχων, είπε πως υπάρχουν τρεις βασικές αλλαγές:

  • Η διενέργεια ενός επιπλέον δωρεάν self- test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Θα γίνουν δηλαδή τρία τεστ.
  • Τα δωρεάν δύο self-test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.
  • Σε περίπτωση κρούσματος, φεύγουμε από τη λογική του σταυρού, δηλαδή τα παιδιά που κάθονται κοντά στο θρανίο του μαθητή που βρέθηκε θετικός.
  • Συγκεκριμένα, για όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές και καθηγητές του τμήματος θα διενεργείται τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες (δύο rapid και τρία self -test), ενώ για τους εμβολιασμένους ένα επιπλέον τεστ, εκτός των δύο self-test που ήδη πραγματοποιούν. Την ίδια ώρα, οι νοσήσαντες θα μπορούν να επιστρέψουν μετά από πενθήμερη καραντίνα και με αρνητικό rapid test.


Να σημειωθεί ότι παραμένει το 50+1 για το κλείσιμο μια τάξης σε περίπτωση κρουσμάτων της Covid-19.

 

 
 

Μετά τη συνεδρίαση των επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, «κλείδωσε» και το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας.

Μιλώντας χθες  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι με ανοιχτά τα σχολεία ο έλεγχος των μαθητών είναι μεγαλύτερος και τα μέτρα τηρούνται με μεγαλύτερη σχολαστικότητα σε σχέση με την περίοδο που τα παιδιά είναι εκτός σχολείου. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, τρία δεδομένα συνηγορούν στη διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων: αρχικά, μέσα στις τάξεις οι μαθητές φορούν απαρέγκλιτα τις μάσκες τους, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται όταν οι μαθητές βγαίνουν για παιχνίδι ή για διασκέδαση με τους φίλους τους. Κατά δεύτερον, όταν τα σχολεία λειτουργούν διά ζώσης γίνονται συστηματικά τεστ στους μαθητές, ενώ, τρίτο, ισχύει ειδικό πρωτόκολλο αυστηρών ελέγχων όταν υπάρξει κρούσμα στην τάξη.

«Είναι προτιμότερο τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο και να γίνονται έλεγχοι εντός του σχολικού πλαισίου παρά το αντίθετο», παρατηρεί η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας πως κατά το πρώτο τετράμηνο της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων, στο 80% των τμημάτων όπου υπήρξε ένα κρούσμα δεν υπήρξε δεύτερο. Αυτό αποδίδεται στους συστηματικούς ελέγχους.

Το επιχείρημα ότι τα παιδιά εντός σχολικού περιβάλλοντος είναι πιο «πειθαρχημένα» στην τήρηση των μέτρων αναδείκνυαν και κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα η επιδημιολογική εικόνα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS