Ανοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί για τη Δευτέρα

Ανοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί για τη Δευτέρα

Κουδούνι θα χτυπήσει και πάλι από τη Δευτέρα10 Μαΐου σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και Γυμνάσια. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε όλα τα μέτρα για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των σχολείων.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό χθες, από τη Δευτέρα ανοίγουν και τα φροντιστήρια για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και τα κέντρα ξένων γλωσσών που θα προετοιμάσουν τους μαθητές τους για τις εξετάσεις τίτλων επάρκειας γλώσσας (π.χ. Lower, Proficency) ή για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Από τις 17 Μαΐου ξεκινάνε και πάλι οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Παραμένουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Oπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών, «η επανέναρξη της λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών πρόκειται να εξεταστεί εντός των δύο επόμενων εβδομάδων και πάντα σε συνάρτηση με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία τους χωρίς την παραμικρή έκπτωση στο κρίσιμο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας». Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών την Δευτέρα 10 Μαΐου και η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών.

Επίσης αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια και στην Α' και Β' Λυκείου. Ο βαθμός της ετήσιας επίδοσης κάθε μαθητή θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

Αναλυτικά τα μέτρα για τα σχολεία που ξεκινάνε και πάλι

Οι οδηγίες για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων όλης της χώρας από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ως προς την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό, ανακοινώθηκαν στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικών οδηγιών για την επαναλειτουργία των Λυκείων. Η σχετική αναλυτική εγκύκλιος εστάλη χθες 5/5/2021, σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει την Δευτέρα 10 Μαΐου να πάνε στα σχολεία έχοντας απαραίτητα μαζί τους την βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid-test). Η χρήση του self-test αποτελεί την κορωνίδα των μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, αλλά φυσικά δεν είναι το μόνο μέτρο που θα υπάρχει στα σχολεία που θα ανοίξουν ξανά. Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα, που ισχύουν ήδη εδώ και καιρό στα Λύκεια, που άνοιξαν πρώτα.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, τις σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, την χρήση αντισηπτικών, τους σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τους τακτικούς αερισμούς χώρων, τα εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.α.

Tα self tests θα παρέχονται (όπως ισχύει και στα Λύκεια) δωρεάν και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές της μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Τα τεστ θα γίνονται έως και είκοσι τέσσερις ώρες πριν την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Πώς γίνονται τα self-tests

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές. Η διενέργεια του self test είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή. Αναλυτικά:

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και προσωπικό των σχολείων θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Τα πρώτα τεστ μπορούν ήδη να παραληφθούν από όλα τα φαρμακεία. Από τη Δευτέρα 10/5 όλοι θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα self-tests θα γίνονται στο σπίτι. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή 9 Μαΐου το βράδυ ή τη Δευτέρα 10 Μαΐου το πρωί.

Πού δηλώνονται τα self tests

Μετά την διενέργεια των τεστ γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό θα πρέπει απαραίτητα να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.
Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό

Αν το self test βγει θετικό, τότε εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε κάποια από τις δημόσιες δομές.
Η λίστα με όλες τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές, εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ