Σουδάν: Στο Ασουάν το 2ο μεταγωγικό για τον επαναπατρισμό Ελλήνων - Σε ετοιμότητα το C-130 για επιχείρηση στο Χαρτούμ

Σουδάν: Στο Ασουάν το 2ο μεταγωγικό για τον επαναπατρισμό Ελλήνων - Σε ετοιμότητα το C-130 για επιχείρηση στο Χαρτούμ

Νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια με αντικείμενο την ασφαλή άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και τον σχεδιασμό μελλοντικών επιχειρήσεων απεγκλωβισμού.


Στην Τανάγρα αφίχθη το μεσημέρι της Τετάρτης το δεύτερο αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, με 16 Έλληνες, μία Ελληνοκύπρια, 9 Ρουμάνους και 8 Φινλανδούς πολίτες, ενώ το έτερο μεταγωγικό C27 που αναχώρησε χθες το μεσημέρι ήδη έχει προσγειωθεί στο Ασουάν της Αιγύπτου προκειμένου να παραλάβει και άλλους ανθρώπους που κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν.
Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των Ελλήνων που βρίσκονταν Σουδάν όταν ξεκίνησαν οι μάχες, προς ώρας είναι ασαφής και αυτό διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διπλή υπηκοότητα και τις προηγούμενες ημέρες παρελήφθησαν από δυνάμεις της Δύσης και έχουν μεταφερθεί σε κάποια χώρα της ΕΕ, χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί, 72 πολίτες, 50 Έλληνες υπήκοοι και οι υπόλοιποι υπήκοοι φίλιων χωρών. Οι υπολογισμοί που γίνονται για τους εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, είναι ότι ο αριθμός τους ίσως φτάνει τους 80. Όλοι έχουν φροντίσει να κρύβονται σε καταφύγιο ή στα σπίτια τους, ενώ ο εντοπισμός τους γίνεται με δυσκολία. Οι τηλεφωνικές γραμμές πολλές φορές πέφτουν, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φορτίσουν τις τηλεφωνικές συσκευές που έχουν.
Την ίδια ώρα, σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους υπεβλήθησαν με επιτυχία, από ομάδα ειδικών χειρουργών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, οι δύο Έλληνες τραυματίες 59 και 42 ετών, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν την Τρίτη 25 Απριλίου 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή.

Στον δρόμο της επιστροφής βρίσκονται κι άλλοι συμπατριώτες μας, ανάμεσά τους και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάββας, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ 3 για την κόλαση που έζησε: «Υπάρχουν πίσω Έλληνες που κινδυνεύουν… δεν μπορούσαμε να βάλουμε όλους σε κίνδυνο κάποια στιγμή μας χτύπησαν όχι σε διασταυρούμενα πυρά, χτύπησαν εμάς». Βρίσκεται από το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μαζί με άλλους 22 Έλληνες. Έφτασαν εκεί με πολιτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από γερμανική στρατιωτική βάσ και δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Eκτιμά ότι αυτό δεν θα γίνει σήμερα Πέμπτη (27/4), καθώς κάποιοι από τους Έλληνες έχουν πρόβλημα βίζας και τρέχει μία γραφειοκρατική διαδικασία να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Ο ίδιος, ενώ μπορεί να επιστρέψει οποιαδήποτε στιγμή, δεν θέλει να αφήσει πίσω όσους έχουν πρόβλημα.

Σε ετοιμότητα το C-130 για επιχείρηση στο Χαρτούμ

Σε άμεση ετοιμότητα για να επιχειρήσει εντός του Σουδάν βρίσκεται το C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας που παραμένει στην αεροπορική βάση του Ασουάν στη νότια Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρωμα και αεροσκάφος είναι έτοιμα για να αναλάβουν τη δύσκολη επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων, Κυπρίων ή και πολιτών άλλων κρατών από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ουαντί Σεϊντνά του Χαρτούμ.
Το σχέδιο για την επιχείρηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στη διάθεση της κυβέρνησης, ωστόσο, για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να πληρούνται ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις. Η πιο σημαντική είναι ο εντοπισμός και η μεταφορά των Ελλήνων στην αεροπορική βάση, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρτούμ. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν καταρρεύσει σε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας ενώ για την αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τους αμάχους στο αεροδρόμιο απαιτούνται θωρακισμένα οχήματα και στρατιωτική συνοδεία, καθώς οι δρόμοι του Χαρτούμ έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης.

Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και το ΓΕΕΘΑ βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τη γαλλική και τη γερμανική πλευρά, δυνάμεις των οποίων ελέγχουν το αεροδρόμιο Ουαντί Σεϊντνά, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στάθμευσης του ελληνικού μεταγωγικού αεροσκάφους. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως ό,τι εγγυήσεις έχουν δοθεί στις χώρες που ήδη επιχειρούν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, έχουν εξασφαλιστεί και για το ελληνικό C-130, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία πολύ σύνθετη και επικίνδυνη επιχείρηση.
Αν τελικά δοθεί το πράσινο «φως» από την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσα σε τριάντα λεπτά «όσο χρειάζεται να ζεσταθούν οι μηχανές του C-130» όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, το αεροπλάνο θα βρίσκεται στον αέρα με προορισμό την αεροπορική βάση βόρεια του Χαρτούμ. Από τη στιγμή που θα προσγειωθεί εκεί, οι δυνάμεις των Ειδικών Επιχειρήσεων που μεταφέρει θα ασφαλίσουν το σημείο εισόδου και θα επιβιβάσουν ταχύτατα τους αμάχους ώστε να αναχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν για την Αίγυπτο, όπου βρίσκεται το «αρχηγείο» της ελληνικής αποστολής.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ