Σπανός (ναύαρχος ε.α. Λιμενικού Σώματος): Δύο σενάρια για τον θάνατο Βαλυράκη -Η πτώση στη θάλασσα και ο ρόλος του αλιευτικού

Σπανός (ναύαρχος ε.α. Λιμενικού Σώματος): Δύο σενάρια για τον θάνατο Βαλυράκη -Η πτώση στη θάλασσα και ο ρόλος του αλιευτικού

«Φως» στα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, μετά και από τις καταγγελίες της συζύγου του εκλιπόντος πρώην υπουργού για εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους στο ναυτικό δυστύχημα, επιχειρεί να ρίξει ο ναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος και πραγματογνώμονας ναυτικών συμβάντων, Νίκος Σπανός.

Το πολύπειρο στέλεχος του Λιμενικού καταθέτει στο iefimerida.gr τις εκτιμήσεις του γύρω από το συμβάν που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ερέτριας την περασμένη Κυριακή και καλεί τους συναδέλφους του να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

 

Τα δυο σενάρια γύρω από το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη
«Με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται και αναφέρονται υπάρχουν κατά τη γνώμη μου δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι ο εκλιπών, ο οποίος ήταν πολύ καλός κολυμβητής, να άφησε το σκάφος και να έπεσε στη θάλασσα μόνος του για να αλιεύσει με ψαροντούφεκο και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αυτής να χτυπήθηκε από κάποιο παραπλέον σκάφος, το οποίο έπλεε στην περιοχή και δεν είχε δει τον εκλιπόντα. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να έχασε από άγνωστα αίτια την ισορροπία του (παθολογικά - διατοιχισμός σκάφους από κυματισμούς) και να έπεσε από το σκάφος στη θάλασσα», αναφέρει ο κ. Σπανός τονίζοντας παράλληλα ότι έτσι δικαιολογούνται οι μαρτυρίες ότι είδαν το σκάφος να κινείται με χαμηλή ταχύτητα χωρίς επιβαίνοντα.

 

Απίθανο κάποιο σκάφος να έπεσε στο φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη
Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός και πρώην Δ/ντής Λιμενικής Αστυνομίας και Αλιείας εκτιμά ότι είναι απίθανο κάποιο άλλο σκάφος να έπεσε στο σκάφος του εκλιπόντος, να τον χτύπησε και στη συνέχεια το θύμα να έπεσε στη θάλασσα.
«Για να διαλευκανθεί όμως πλήρως η υπόθεση, θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει έρευνα στο σκάφος του εκλιπόντος από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς και από πραγματογνώμονα, και επιπλέον να έχουν εντοπιστεί και εξεταστεί όλα τα αλιευτικά σκάφη της ευρύτερης περιοχής του συμβάντος, αναφορικά με την λειτουργία τους, μέσω της εξέτασης των ναυτιλιακών οργάνων που φέρουν, τον έλεγχο της μηχανής τους και λοιπά», σημειώνει ο κ. Σπανός.

 

Να εντοπιστούν ποια αλιευτικά σκάφη επιχειρούσαν στην περιοχή
Και συνεχίζει: «Επίσης από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Κέντρο Παρακολούθησης / Επιχειρήσεων Αλιείας, πρέπει να εντοπιστούν από τα στίγματα που εκπέμπουν τα δορυφορικά συστήματα που διαθέτουν (συσκευές δορυφορικού εντοπισμού που φέρουν σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1224/2009), ποια αλιευτικά σκάφη επιχειρούσαν στην περιοχή τις επίμαχες ώρες του συμβάντος, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση».

 

Για κάποιο λόγο γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα
Σημειώνεται ότι το σώμα του πρώην υπουργού βρέθηκε περίπου στις 8.30 το βράδυ κοντά στο νησί «Πεζονήσι» περίπου ένα μίλι μακριά από το σκάφος του. Ο Σήφης Βαλυράκης φορούσε στολή δύτη, συνεπώς εικάζεται ότι έκανε ψαροντούφεκο.
«Κατά την άποψή μου ο εκλιπών πιθανότατα γλίστρησε από κάποια αιτία (προερχόμενη ίσως από κάποιο ισχυρό κυματισμό) από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει μόνο του την πορεία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φουσκωτό σκάφος βρέθηκε προσαραγμένο, από άλλο σκάφος, κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι, χωρίς να επιβαίνει σε αυτό ο ίδιος. Η μηχανή του σκάφους δούλευε κανονικά, ενώ στο εσωτερικό του φουσκωτού βρίσκονταν δύο ψαροντούφεκα.

 

Κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις 
«Από τα ανωτέρω θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θανάσιμο ναυτικό ατύχημα.
Η νεκροψία – νεκροτομή έδειξε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ως την αιτία του θανάτου του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Ο ιατροδικαστής εντόπισε μεταξύ άλλων κακώσεις στην πλάγια αριστερή του λαιμού, το πιθανότερο από την προπέλα του σκάφους και αναφέρει στο πόρισμά του ότι συνεπακόλουθο ήταν ο πνιγμός, ενώ δε διαπίστωσε να είχε υποστεί νωρίτερα έμφραγμα», καταλήγει.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

 

 

  

 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS