Στη Βουλή η τροπολογία για την ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης - Οι εφαρμογές που θα δημιουργηθούν

Στη Βουλή η τροπολογία για την ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης - Οι εφαρμογές που θα δημιουργηθούν

Κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τροπολογία που αφορά το ψηφιακό πορτοφόλι, στο οποίο συμπεριλάβουμε όλα τα απαραίτητα προσωπικά μας έγγραφα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο ταυτοποιητικών εγγράφων φυσικών προσώπων (αποθήκευση στοιχείων που αφορούν στο δελτίο αστυνομικής ταυτότηταςκαι στην άδεια οδήγησης οχήματος), με σκοπό την ταυτοποίησή τους στους αρμόδιους φορείς του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπει σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store, η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

Η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα έχουν ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα είναι αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Δικλείδα ασφάλειας αποτελεί το γεγονός ότι δεν θα μπορεί να την «στείλει» κάποιος πολίτης με email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, καθώς πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο.

Επίσης, δεν έχει σημασία αν ο πολίτης έχει παλιάς ή νέας μορφής δίπλωμα οδήγησης καθώς όλα τα στοιχεία υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως διευκρινίστηκε, η υλοποίηση της ψηφιακής ταυτότητας δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία για τις νέες (φυσικές) αστυνομικές ταυτότητες, οι οποίες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Ο διαγωνισμός έχει καθυστερήσει καθώς λόγω των ενστάσεων των υποψηφίων, η διαδικασία έχει «παγώσει» και περιμένει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είχε δηλώσει πως το απόγευμα της 27ης Ιουλίου η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα είναι γεγονός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ