Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα: «Σφυροκοπά» την Αττική ο «Μπάλλος» - Ποτάμια οι δρόμοι της πρωτεύουσας

Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα: «Σφυροκοπά» την Αττική ο «Μπάλλος» - Ποτάμια οι δρόμοι της πρωτεύουσας

Επιδείνωση από το μεσημέρι στην Αττική - Σύσταση από την Πολιτική Προστασία για αποφυγή μετακινήσεων


Επελαύνει σε όλη την χώρα η κακοκαιρία «Μπάλλος», με την Αττική να βρίσκεται σε κλοιό επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το πρωί της Πέμπτης κι ενώ αναμένεται επιδείνωση. Οι ουρανοί στην Αττική έχουν «ανοίξει» από νωρίς το πρωί με έντονη κατά τόπους βροχόπτωση και χαλαζοπτώσεις.

Μήνυμα που προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη μέσω του 112 στο πλαίσιο της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Γίνονται επίσης συστάσεις προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των Αρχών.Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 

Νέα Φιλαδέλφεια: Έφτιαξαν γέφυρα από θρανία για να βγουν μαθητές από το πλημμυρισμένο σχολείο Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η υπηρεσία δέχτηκε κλήση για παροχή βοήθειας σε κτίριο στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου βρίσκονταν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν. Μάλιστα, η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος.

Αντίστοιχο σκηνικό και στον Πειραιά, επί των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Πειραιώς, όπου η Πυροσβεστική εκλήθη για παροχή βοήθειας σε οδηγούς αυτοκινήτων. Ωστόσο, δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό από το συμβάν.

Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε σχολικό συγκρότημα στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, το οποίο πλημμύρισε. Η Πυροσβεστική μετέβη στο σημείο για απάντληση του νερού, με τους μαθητές να απομακρύνονται -όπως διακρίνεται και σε βίντεο από το Twitter- στήνοντας… «γέφυρα» με θρανία.

mpallos 1

Ο «Μπάλλος» χτύπησε τη Βουλή - Μπήκαν νερά στο κτίριο και έπεσαν μάρμαρα

Θύμα της κακοκαιρίας«Μπάλλος» έπεσε και η Βουλή. Νερά εισχώρησαν στο περιστύλιο, ενώ έπεσε και κομμάτι από το μάρμαρο, ηλικίας 150 ετών, στον εξωτερικό της χώρο.

Αμέσως πάντως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, προκειμένου να διασφαλίσουν πως κανένα από τα αντικείμενα αξίας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.

Εικόνες την πλημμυρισμένη Ιερά Οδό

mpallos 2

Διακοπή της κυκλοφορίας σε σημεία της Πειραιώς λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού
Διεκόπη, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεκόπη από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 190 κλήσεις για πλημμύρες κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά.

mpallos 3

Τρίκαλα: Χιόνισε στα ορεινά - Καταπτώσεις βράχων από την κακοκαιρία
Το πρώτο χιόνι έπεσε σήμερα στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία «Μπάλλος» δεν έχει δημιουργήσει -μέχρι στιγμής- προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων όσον αφορά τη στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής, εκτός από καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό επαρχιακό δίκτυο, που αντιμετωπίζονται από μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων.

Φλώρινα: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Δ. Μακεδονία

mpallos 4
Στα λευκά έχουν «ντυθεί» από τα ξημερώματα πολλές περιοχές στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα σε υψόμετρο πάνω από 1100 μέτρα.

Στη γραφική κοινότητα του Νυμφαίου χιονίζει από τις επτά το πρωί, με το χιόνι να έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, δημιουργώντας μια εντελώς χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Ελαφριά χιονόπτωση επικρατεί αυτή την ώρα στην ορεινή διάβαση της Βίγλας στο Χιονοδρομικό κέντρο της Φλώρινας, ενώ στα λευκά είναι η Κοτύλη και πολλά ορεινά στην περιοχή του Γράμμου.

mpallos 5

Η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο στις παραπάνω περιοχές γίνεται με ελαστικά χιονιού, ενώ την ίδια ώρα σε όλα τα πεδινά στη δυτική Μακεδονία επικρατούν βροχοπτώσεις.

Ανησυχία για την Βόρεια Εύβοια: Προληπτική εκκένωση τριών χωριών
Στο «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται η Βόρεια Εύβοια, όπου ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι τεράστιος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 45 άτομα συνολικά από τα χωριά Κοτσικιά, Αγία Άννα και Αχλαδίου στη Βόρεια Εύβοια, δέχθηκαν να απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους χθες το βράδυ (13/10).

Σύμφωνα με το tvstar.gr, άνδρες της Αστυνομίας έκαναν συστάσεις για εκκένωση των χωριών πάντα σε προληπτικό επίπεδο. Αυτοί που θέλησαν να μετακινηθούν φιλοξενούνται από φιλικά τους πρόσωπα, ενώ σημειώνεται ότι από την Περιφέρεια έχει μισθωθεί το ξενοδοχείο Αγκάλη για να εξυπηρετήσει όσους θελήσουν να βρουν καταφύγιο.

Στην Βόρεια Εύβοια η βροχόπτωση αναμένεται να ξεκινήσει από τη 13:00 το μεσημέρι. Στις Ροβιές και σε άλλα χωριά οι κάτοικοι οχυρώνουν τα σπίτια τους, τοποθετώντας λαμαρίνες και από κάτω σακιά από άμμο.

mpallos 6

Στα δύο κόπηκε ο Πόρος Κεφαλονιάς - Ποτάμια οι δρόμοι στην Καλαμάτα

Προληπτικά εκτός λειτουργίας τέθηκαν οι σχολικές μονάδες σε Μεσολόγγι, Βόρεια Κέρκυρα και Κεφαλονιά, ενώ το χωριό Πόρος Κεφαλονιάς είναι κομμένο στα δύο. Πιο βόρεια, στη Θεσσαλονίκη η καταρρακτώδης βροχή έριξε δέντρο στην πλατεία Άθωνος στο κέντρο της πόλης.

Όπως γράφει το kefaloniapress.gr, με τη σιδηρογέφυρα του Πόρου εκτός λειτουργίας, ο Πόρος κόπηκε στα δύο, όπως φοβόντουσαν οι κάτοικοι. Το ποτάμι έχει κατεβάσει νερό και η διέλευση απο την ακτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Στο μεταξύ, σε ποτάμι μετατράπηκε το πρωί η οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού στο κέντρο της Καλαμάτας. Όπως γράφει η eleftheriaonline.gr, το νερό δημιούργησε πρόβλημα στη διέλευση οχημάτων από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με συγκέντρωση υδάτων έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα σημεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας (Φαρών, Κρήτης κ.α.)

«Καμπανάκι» Αρναούτογλου: Προσοχή τις επόμενες 24-36 ώρες ειδικά στην Ανατολική Χαλκιδική
«Στο -1°C η Φλώρινα και... καλοκαίρι στο Ανατολικό Αιγαίο. Απίστευτο πώς μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας. Χρειάζεται προσοχή γιατί όσο περνάει η ώρα και μέχρι το Σάββατο θα εντείνεται η βροχόπτωση» ανέφερε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Που θα εκδηλωθούν ισχυρά καιρικά φαινόμενα
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης 14/10 έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10 ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής, ενώ από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ, ενώ στον Θερμαϊκό και στις Σποράδες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται επεξεργασμένη εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat -11 το πρωί της Πέμπτης 14/10. Με μωβ και κόκκινες αποχρώσεις παρουσιάζονται τα υψηλότερα νέφη τα οποία αντιστοιχούν στις περιοχές εντονότερων βροχοπτώσεων. Στο ίδιο σχήμα φαίνονται και οι κεραυνοί, όπως αυτοί καταγράφονται από το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

5

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος»
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.
Παρασκευή: Κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Σάββατο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ: Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.
Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS