Στο έλεος των μεταλλάξεων του Covid-19 η χώρα: 205 κρούσματα σε λίγες μόλις ημέρες - Ανησυχούν οι ειδικοί

Στο έλεος των μεταλλάξεων του Covid-19 η χώρα: 205 κρούσματα σε λίγες μόλις ημέρες - Ανησυχούν οι ειδικοί

«Καλπάζει» ο κοροναϊός και θυμίζει πάλι τον Δεκέμβριο κάτι που μεταφράζεται σε πισωγύρισμα δυο μηνών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν πονοκέφαλο σε ειδικούς και κυβέρνηση καθώς ο Φεβρουάριος ξεκίνησε κάθε άλλο παρά αισιόδοξα καθώς η αύξηση στις νοσηλείες σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

 Το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο, καθώς η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα τελευταία στοιχεία, με το ενδεχόμενο για ένα σκληρότερο lockdown να παραμένει ανοιχτό.

205 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα - Τα 31 στην Αττική

Την ίδια ώρα τα στοιχεία που προήλθαν από τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 σε Αττική και Θεσσαλονίκη από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης δείχνουν τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 και προβληματίζουν.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική. Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε 7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία, και 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Η πανδημία «γονατίζει» την Αττική

Για πρώτη φορά από τις 29 Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα στη χώρα, έφτασαν και πάλι τετραψήφιο νούμερο, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.261 νέα, ενώ οι νέες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν τόσο σε Αττική όσο και σε Θεσσαλονίκη, έφτασαν τις 31.

Τα 652 νέα κρούσματα στην Αττική και η επιβαρυμένη κατάσταση όλων των περιφερειακών της ενοτήτων, παραμένουν πιστά στο αρνητικό προφίλ που την οδήγησε στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, με τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

«Κόκκινο» χτύπησε το Κέντρο με 180 νέα κρούσματα, 68 στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική, 79 στον Βόρειο και 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 97 στον Πειραιά ενώ τα 105 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών συνοδεύτηκαν από μια υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στα 21,44.

Τη δύσκολη κατάσταση της Αττικής πιστοποιεί και η αύξηση του ιικού φορτίου κατά 40% την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της διασποράς, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Θωμαΐδη.

Σε απόσταση αναπνοής από lockdown

Τις τελευταίες ώρες, βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, η κυβέρνηση εξετάζει πλέον όλα τα σενάρια, αναμένονται και τις εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων.

Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα των σχολείων.

Tα στοιχεία στην Αττική δεν αφήνουν άλλο περιθώριο από την επιβολή πολύ πιο αυστηρών μέτρων, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κοντά ακόμη και σε γενικευμένο lockdown δύο εβδομάδων ούτως ώστε να μπορέσουν να μειωθούν οι σκληροί δείκτες.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS